Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.advisorSakaldaş, Mustafa
dc.contributor.authorBaşyiğit, Samed
dc.date.accessioned2024-02-07T13:48:36Z
dc.date.available2024-02-07T13:48:36Z
dc.date.issued2022en_US
dc.date.submitted2022-01-31
dc.identifier.citationBaşyiğit, S. (2022) İstiridye (kayın-kavak) mantarında hasat sonrası modifiye atmosfer paketlemenin kaliteye ve depolamaya olan etkileri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/5572
dc.description.abstractBu araştırmada; ülkemizde ve dünyada popülaritesi hızla artan, beslenme ve lezzet özellikleriyle çeşitli tüketici koşullarında beğenilen; bununla beraber muhafaza süresinin çok kısa olması ve raf ömrü süresinde ciddi kalite kayıplarının gerçekleştiği Pleurotus ostreatus (İsitridye, Kavak, Kayın) mantar türünde modifiye atmosfer paketleme (MAP) uygulamalarıyla depolama süresinin arttırılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda; Çanakkale ili Saraycık köyü mevkiinde bulunan iklimlendirilmiş özel üretim çadırında pamuk yetişme ortamlarında yetiştirilmiş istiridye mantarları; düşük yoğunluklu polietilen bazlı mikro delikli modifiye atmosfer paket uygulaması uygulanarak farklı depolama sıcaklıklarında (0-2℃, 4-6℃ ve 10-12℃) sıcaklıklarında 7 gün süreyle depolanmıştır. Hasattan ve muhafaza süresinden sonra ürünlerde; mantarlarda zemin rengi parlaklığı, ağırlık kaybı, suda çözünür kuru madde oranı, protein içeriği, toplam fenolik madde içeriği ve görsel kalite özellikleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre modifiye atmosfer paketleme uygulaması tüm depolama sıcaklıklarında kalitenin korunumunu sağlamıştır. Diğer taraftan kalite kayıplarının en az görüldüğü sıcaklıklar 0-2℃ ve 4-6℃ olmuştur.en_US
dc.description.abstractIn this research, Increasing the shelf life of Pleurotus ostreatus (Oyster, beech, poplar) cultıvated mushroom type which the popularity is increasing rapidly in our country and in the world, preferred by different type of consumers because of its nutritional and aroma characteristics however which has a short storage period and has visible quality losses by modified atmosphere packaging was carried out. In this context, oyster mushrooms grown on cotton culture under a climated special tent in Çanakkale Saraycık province were treated by low density polyethylene based microperforated modified atmosphere packaging were stored for 7 days at different storage temperatures (0-2℃, 4-6℃ ve 10-12℃). Some quality parameters such as colour brightness, weight loss, soluble solids content, protein content, total phenolic compounds and visual quality were assesed after harvest and storage period. According to the results, Modified atmosphere packaging was very effective on keeping the quality at each storage temperature. Besides quality losses were the lowest at 0-2℃ and 4-6℃ temperatures.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectİstiridye mantarıen_US
dc.subjectModifiye atmosferen_US
dc.subjectDepolama sıcaklığıen_US
dc.subjectKaliteen_US
dc.subjectOyster mushroomen_US
dc.subjectStorage temperatureen_US
dc.subjectModified atmosphere packgingen_US
dc.subjectQualityen_US
dc.titleİstiridye (kayın-kavak) mantarında hasat sonrası modifiye atmosfer paketlemenin kaliteye ve depolamaya olan etkilerien_US
dc.title.alternativeThe effects of post-harvest modified atmosphere packaging on quality and storage in oyster (beech-poplar) fungusen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.institutionauthorBaşyiğit, Samed
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record