Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorÇetinkaya, Soner
dc.date.accessioned2024-10-03T11:16:20Z
dc.date.available2024-10-03T11:16:20Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.citationÇetinkaya, S. (2022). Su Ürünleri İşleme Endüstrisi İçin Bir Seçenek: Elektrolize Sular. Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries, 5(2), 179-187. https://doi.org/10.46384/jmsf.1141813en_US
dc.identifier.issn2651-5326
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.46384/jmsf.1141813
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/jmsf/issue/74463/1141813
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/6503
dc.description.abstractBu çalışmada çeşitli gıda üretim alanlarında dezenfeksiyon amaçlı kullanımı yaygınlaşmakta olan elektrolize sular ele alınmıştır. Günümüzde gıdaların ilk andaki besin özelliklerinin korunarak tüketiciye ulaştırılması için daha az ya da hiç kimyasal kullanılmadan daha uzun süreli olarak saklanmasını amaçlayan yeşil üretime yönelik araştırmalar yoğunlaşmıştır. Bu kapsamda gıdaların kalite kayıpları olmaksızın ve sağlık endişeleri yaratmadan uzun süreli saklanmasına yönelik var olan yöntem ve uygulamaların iyileştirilmesi ve yeni teknolojilerin geliştirilmesine gereksinim olduğu da yadsınamaz bir gerçektir. Bu amaçla geliştirilen yöntemlerden birisi de gıda dezenfeksiyonunda elektrolize suların kullanımıdır. Gıda işleme endüstrisinin çeşitli aşamalarında elektrolize suların kullanımı görece yeni bir uygulama alanı oluştururken, son zamanlarda yapılan çalışmalarda özellikle antimikrobiyal ve antioksidan ajan olarak da üzerinde durulmaktadır. Buna karşın bu yöntemin su ürünlerinde kullanımına yönelik çalışmalar oldukça sınırlı olup, geliştirilmesine gereksinim bulunmaktadır. Önceki çalışmalar ağırlıklı olarak elektrolize suların antimikrobiyal özellikleri ile ilgilidir ve su ürünlerinin saklama sürelerine (raf ömrü) etkisi ile ilgili olarak sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bununla birlikte yapılan çalışmalar ışığında elektrolize suyun su ürünleri işleme endüstrisinde potansiyel kullanımları olduğu görülmektedir.en_US
dc.description.abstractIn this study, electrolyzed water (EW), which is being used for disinfection in various food production applications, is discussed. Today, research on green production has intensified, aiming to preserve food for a longer time, using fewer chemicals or none, in order to preserve the initial nutritional properties of the food and deliver it to the consumer. In this context, it is an undeniable fact that there is a need to improve existing methods and practices and develop new technologies for the long-term storage of foods without quality losses and health concerns. One of the methods developed for this purpose is the use of electrolyzed water in food disinfection. While the use of electrolyzed water in various stages of the food processing industry creates a relatively new field of application, many studies have focused on its antimicrobial and antioxidant activity. However, studies on the use of this method in the fish processing industry are very limited and need to be developed. Previous studies are mainly related to the antimicrobial properties of electrolyzed water and there are limited studies on the effects of seafood products on storage times (shelf life). However, in light of the studies, it is seen that electrolyzed water has potential uses for the seafood processing industry.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAsidik suen_US
dc.subjectBazik suen_US
dc.subjectKalite değişimien_US
dc.subjectTazeliken_US
dc.subjectYeşil üretimen_US
dc.subjectAcidic wateren_US
dc.subjectBasic wateren_US
dc.subjectQuality changeen_US
dc.subjectFreshnessen_US
dc.subjectGreen productionen_US
dc.titleSu Ürünleri İşleme Endüstrisi İçin Bir Seçenek: Elektrolize Sularen_US
dc.title.alternativeAn Alternative for Fish Processing Industry: Electrolyzed Watersen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofÇanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheriesen_US
dc.departmentSeçinizen_US
dc.identifier.volume5en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage179en_US
dc.identifier.endpage187en_US
dc.identifier.doi10.46384/jmsf.1141813en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US
dc.identifier.trdizinid1148692en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record