Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorKahraman Yılmaz, Dilek
dc.contributor.authorBerik, Nermin
dc.date.accessioned2024-10-02T07:21:14Z
dc.date.available2024-10-02T07:21:14Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.citationKahraman Yılmaz, D., & Berik, N. (2022). Çanakkale Mutfağında Su Ürünlerinin Yeri. Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries, 5(Special Issue), 86-95. https://doi.org/10.46384/jmsf.1140381en_US
dc.identifier.issn2651-5326
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.46384/jmsf.1140381
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/jmsf/issue/73236/1140381
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/6493
dc.description.abstractThe city of Çanakkale, located in the westernmost part of Turkey, has a unique location as being a junction between two continents and having a strait system. Çanakkale has a rich variety of seafood, which has been reflected in its cuisine throughout the history. The people of Çanakkale are proud of their local seafood cuisine with diverse presentation techniques. The rich marine biodiversity is the basis of the menus of coastal towns and villages, playing a major role in gastronomic tourism. In this context, the present study investigates local dishes such as scorpion fish soup, stuffed mussels, fried mussels, fried squid, stuffed squid, squid kokoreç, octopus salad, octopus stew, shrimp salad, shrimp stew, sardines in vine leaves, swordfish on skewers, fried horse mackerel, steamed lanternfish, roasted sea bass, which are commonly available both in local restaurants and homes. The study aims to characterize popular regional seafood dishes of Çanakkale that has endured the test of time from the past to the present.en_US
dc.description.abstractTürkiye’nin en batısında bulunan Çanakkale; iki farklı kıtayı birbirine bağlaması ve sahip olduğu boğaz sistemi nedeniyle özel bir konumdadır. Zengin su ürünleri çeşitliliğine sahip olan Çanakkale’nin bu özelliği; geçmişten günümüze, mutfağına da yansımıştır. Çanakkale halkı; su ürünlerinden yapılan yöresel yemeklerinin tadıyla adından söz ettirirken, sunum çeşitliliğini arttırmıştır. Özellikle denize kıyısı olan bazı ilçe ve sahil köylerinin yemek listeleri bu çeşitliliğe göre oluşturulmuş olup; Çanakkale gastronomi turizminin canlanmasında önemli rol oynamıştır. Bu kapsamda çalışmamızda; hem evlerde hem de yerel lokantalarda rahatlıkla tüketilen; iskorpit balığı çorbası, midye dolma, midye tava, kalamar tava, kalamar dolma, kalamar kokoreç, ahtapot salatası, ahtapot güveç, karides salatası, karides güveç, asma yaprağında sardalye, kılıç şiş, istavrit tava, fener buğulama, levrek fırın yöresel yemekleri uygulanarak irdelenmiştir. Bu çalışmayla; Çanakkale’nin geçmişten günümüze ön plana çıkmış yöresel su ürünleri yemeklerinin tanımlaması yapılmıştır.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectÇanakkaleen_US
dc.subjectYemeken_US
dc.subjectSağlıken_US
dc.subjectTurizmen_US
dc.subjectKalamaren_US
dc.subjectMidyeen_US
dc.subjectFooden_US
dc.subjectHealthen_US
dc.subjectTourismen_US
dc.subjectSquiden_US
dc.subjectMusselen_US
dc.titleÇanakkale Mutfağında Su Ürünlerinin Yerien_US
dc.title.alternativeThe Place of Seafood Products in Çanakkale Cuisineen_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0003-3015-8688en_US
dc.authorid0000-0002-9626-5446en_US
dc.relation.ispartofÇanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheriesen_US
dc.departmentFakülteler, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümüen_US
dc.departmentFakülteler, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümüen_US
dc.identifier.volume5en_US
dc.identifier.issueSpecial Issueen_US
dc.identifier.startpage86en_US
dc.identifier.endpage95en_US
dc.institutionauthorKahraman Yılmaz, Dilek
dc.institutionauthorBerik, Nermin
dc.identifier.doi10.46384/jmsf.1140381en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.authorwosidAAX-8293-2021en_US
dc.authorwosidAAC-1297-2022en_US
dc.authorscopusid36699732400en_US
dc.authorscopusid6506909859en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record