dc.contributor.author | Şen, Yusuf | |
dc.contributor.author | Özekinci, Uğur | |
dc.date.accessioned | 2024-09-30T06:24:18Z | |
dc.date.available | 2024-09-30T06:24:18Z | |
dc.date.issued | 2022 | en_US |
dc.identifier.citation | Şen, Y., & Özekinci, U. (2022). Çanakkale Kemer Bölgesi’ndeki Marya Ağlarının Teknik ve Operasyonal Özellikleri. Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries, 5(Special Issue), 22-32. https://doi.org/10.46384/jmsf.1138224 | en_US |
dc.identifier.issn | 2651-5326 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.46384/jmsf.1138224 | |
dc.identifier.uri | https://dergipark.org.tr/tr/pub/jmsf/issue/73236/1138224 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12428/6486 | |
dc.description.abstract | Av araçlarının teknik ve operasyonal özellikleri; av verimi ve seçicilik gibi balıkçılık parametrelerini etkilediği için, av araçlarının tanımlanması gerekmektedir. Aynı türü avlayan fakat farklı bölgelerde kullanılan av araçlarında, atadan kalma bilgiden veya av sahasından kaynaklı teknik ve operasyonal farklılıklar görülebilmektedir. Bu doğrultuda, Marmara Denizi’nin Çanakkale-Kemer Bölgesi’ndeki ticari balıkçıların kullandıkların fanyalı uzatma ağlarından marya ağlarının teknik ve operasyonal özellikleri belirlenerek, Marmara Denizi ve Çanakkale Bölgesi’ndeki önceki çalışmalar ile karşılaştırılmıştır. Eylül 2020-Eylül 2021 arasında ticari balıkçıların kullandıkları marya ağlarına ait özellikler, gözlem ve yerinde ölçümler ile kayıt edilerek değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Çanakkale Kemer Bölgesi’nde, genellikle 20-70 metre derinliklerde, 3-4 güne kadar suda bekletilerek ekonomik değeri yüksek demersal (ıstakoz, sübye, pisi, dil, fener, kırlangıç, lipsoz ve bakalyaro vb.) türleri avlamak için genellikle Aralık-Mayıs arasında kullanılan ağlar, “Marya ağı” olarak tanımlanmıştır. Saha çalışmaları sırasındaki gözlemlerde ticari balıkçıların marya ağlarının 1-14 gün, ortalama 5 gün suda bekletildiği belirlenmiştir. Bölgede en çok 46 mm göz genişliğinde, kırmızı renk, 6 numara ip kalınlığı ve ortalama 51500 metre uzunluğunda marya ağlarının kullanıldığı tespit edilmiştir. Kemer Bölgesi’nde ve Çanakkale ile Marmara Denizi’nde daha önce gerçekleştirilen çalışmalarda, ticari balıkçıların kullandığı marya ağlarının tor göz genişliği, fanya göz genişliği, yükseklik göz sayıları, ip kalınlığı, renk gibi teknik özellikleri ile ağ miktarları, suda bekletilme süreleri gibi operasyonel özelliklerinin farklılaştığı belirlenmiştir. Sonuç olarak; Çanakkale-Kemer Bölgesi’ndeki yoğun kullanılan marya ağları gibi balıkçılık kaynaklarında kullanılan av araçlarının tanımlanması, av gücü ve av baskısının tespit edilmesine katkı sağlarken, uygun balıkçılık yönetim politikaları geliştirmek ve sürdürülebilir balıkçılık açısından oldukça önemlidir. | en_US |
dc.description.abstract | Since the technical and operational features of fishing gears affect important fishing parameters such as the catching efficiency and selectivity, the characteristics of each fishing gear should be well-defined. Fishing gears that are commonly used for a particular species in different locations may differ in technical and operational characteristics due to traditional and ancestral knowledge and differences in fishing grounds. Accordingly, in this study, technical and operational features of marya nets, a type of trammel net used by commercial fishermen, in the Çanakkale-Kemer Region of Marmara Sea were determined and were compared with those of other marya nets used in previous studies in the Marmara Sea and the Çanakkale Region. Data on marya nets were recorded by field observations and measurements and evaluated between September 2020-September 2021. A typical marya net in the Kemer Region of Çanakkale was defined as one which is commonly used between December -May for catching highly economic demersal species (lobster, cuttlefish, flounder, common sole, angler, tub gurnard, red scorpionfish and european hake) with a soaking time up to 3-4 days at depths 20-70 meters. Field observations indicated that soaking time ranged between 1-14 days, average 5 days. Most common marya nets used in this region had a mesh size of 46 mm (bar length), twine thickness of no 6 and an average length of 51500 meters and were red in color. The technical features of the marya nets such as mesh size, mesh height, mesh number, thickness and color as well as operational features such as the number of nets and soaking times were found to differ between the Kemer Region and other regions in previous studies carried out in Çanakkale and the Marmara Sea. As a result, characterization of the fishing gears used in fisheries resources such as marya nets, which are used extensively in the Çanakkale-Kemer Region, contributes to the determination of catch per unit and catch pressure, and it is very important in terms of developing appropriate fisheries management policies and sustainable fisheries. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Fanyalı uzatma ağları | en_US |
dc.subject | Marmara Denizi | en_US |
dc.subject | Küçük ölçekli balıkçılık | en_US |
dc.subject | Ticari balıkçılık | en_US |
dc.subject | Balıkçılık yönetimi | en_US |
dc.subject | Trammal nets | en_US |
dc.subject | Marmara Sea | en_US |
dc.subject | Small scale fisheries | en_US |
dc.subject | Commercial fisheries | en_US |
dc.subject | Fisheries management | en_US |
dc.title | Çanakkale Kemer Bölgesi’ndeki Marya Ağlarının Teknik ve Operasyonal Özellikleri | en_US |
dc.title.alternative | The Technical and Operational Characteristics of Marya Nets Used in Kemer Region of Çanakkale | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-0595-4618 | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-0595-4618 | en_US |
dc.relation.ispartof | Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries | en_US |
dc.department | Fakülteler, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü | en_US |
dc.department | Fakülteler, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü | en_US |
dc.identifier.volume | 5 | en_US |
dc.identifier.issue | Special Issue | en_US |
dc.identifier.startpage | 22 | en_US |
dc.identifier.endpage | 32 | en_US |
dc.institutionauthor | Şen, Yusuf | |
dc.institutionauthor | Özekinci, Uğur | |
dc.identifier.doi | 10.46384/jmsf.1138224 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.authorwosid | JBR-9324-2023 | en_US |
dc.authorwosid | A-4786-2019 | en_US |
dc.authorscopusid | 57190025487 | en_US |
dc.authorscopusid | 8355966600 | en_US |