Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorAytepe, Hüseyin Gökhan
dc.contributor.authorDalyan, Orkun
dc.contributor.authorDalyan, Hatice
dc.contributor.authorPişkin, Mehmet
dc.date.accessioned2024-09-27T06:48:28Z
dc.date.available2024-09-27T06:48:28Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.citationAytepe, H. G., Dalyan, O., Dalyan, H., Pişkin, M. (2022). Amatör Balıkçılık: Çanakkale İli Örneği. Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries, 5(Special Issue), 1-12. https://doi.org/10.46384/jmsf.1123663en_US
dc.identifier.issn2651-5326
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.46384/jmsf.1123663
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/jmsf/issue/73236/1123663
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/6484
dc.description.abstractIn this study, the socio-demographic status of the amateur fishermen, whose numbers are increasing rapidly in our country, and their knowledge levels about amateur fishing in Çanakkale were determined. A survey consisting of 63 questions was conducted in Çanakkale during the period FebruaryMay 2022. The survey data answered by 107 randomly selected amateur fishermen were analyzed with the Statistics Program for Social Sciences 24.0. The data in this study were compared to those of other related studies conducted in different regions of our country. Findings indicated that 85% of the participants were male and 69.2% were married and 57.9% of the participants were between the ages of 26-35. In addition, 47.7% of the participants were high school graduates and 88.8% were actively working. The ratio of participants who did not have an amateur fisherman's license was 77.6%. In this study, it was determined that participants with an amateur fisherman's license who perform fishing activity only in saltwater and go fishing everyday had higher levels of knowledge and awareness. Although the participants had sufficient knowledge on fishing and the environment, they had limited knowledge on safety issues on fishing boats.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, ülkemizde sayıları hızla artan amatör balıkçıların Çanakkale ili genelindeki sosyo demografik durumu ve amatör balık avcılığına dair bilgi düzeyleri belirlenmiştir. Çanakkale ilinde bulunan amatör balıkçılara Şubat-Mayıs 2022 tarihleri arasında 63 sorudan oluşan bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen 107 amatör balıkçı tarafından cevaplandırılan anket verileri Sosyal Bilimler için İstatistik Programı 24.0 ile analiz edilmiştir. Bu çalışmadaki veriler, literatürde ülkemizin farklı bölgelerindeki amatör balıkçılıkla ilgili araştırmalarla karşılaştırılmıştır. Katılımcıların %85'i erkek, %69.2'si evlidir. Katılımcıların %57.9'u 26-35 yaş aralığındadır. Katılımcıların %47.7'si lise mezunu, %88.8'i ise aktif olarak çalışmaktadır. Katılımcılardan 77.6'sı amatör balıkçı belgesine sahip değildir. Bu çalışmada, amatör balıkçı belgesine sahip olan, diğer sucul alanlar yerine denizde avlanan ve hergün avcılık yapan balıkçıların amatör balıkçı bilgi ve farkındalık düzeylerinin diğer gruplara göre daha yüksek olduğu ve amatör balıkçıların avlanma ve çevre konusunda yeterli bilgiye sahipken teknelerde emniyet amaçlı kullanılacak cihazlar hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı belirlenmiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAmatör balıkçılıken_US
dc.subjectBalıkçılık ekonomisien_US
dc.subjectÇanakkaleen_US
dc.subjectSosyo-demografiken_US
dc.subjectAmateur fishingen_US
dc.subjectFisheries economyen_US
dc.subjectSocio-demographicen_US
dc.titleAmatör Balıkçılık: Çanakkale İli Örneğien_US
dc.title.alternativeAmateur Fishing: The Example of Çanakkale Provinceen_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0002-9616-4776en_US
dc.authorid0000-0003-4791-9084en_US
dc.authorid0000-0002-3012-742Xen_US
dc.authorid0000-0002-4572-4905en_US
dc.relation.ispartofÇanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheriesen_US
dc.departmentEnstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.departmentMeslek Yüksekokulları, Çanakkale Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümüen_US
dc.identifier.volume5en_US
dc.identifier.issueSpecial Issueen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage12en_US
dc.institutionauthorAytepe, Hüseyin Gökhan
dc.institutionauthorDalyan, Orkun
dc.institutionauthorDalyan, Hatice
dc.institutionauthorPişkin, Mehmet
dc.identifier.doi10.46384/jmsf.1123663en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.authorwosid-en_US
dc.authorwosidHIV-0706-2022en_US
dc.authorwosid-en_US
dc.authorwosidAAX-2401-2021en_US
dc.authorscopusid-en_US
dc.authorscopusid-en_US
dc.authorscopusid-en_US
dc.authorscopusid57190122378en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record