Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorAk, İlknur
dc.contributor.authorKünili, Merve
dc.date.accessioned2024-09-10T07:01:22Z
dc.date.available2024-09-10T07:01:22Z
dc.date.issued2020en_US
dc.identifier.citationKünili, M., & Ak, İ. (2020). Sıvı Alg Özütünün Treptacantha barbata’nın (Phaeophyceae) Büyüme ve Biyokimyasal Kompozisyonuna Etkisi. Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries, 3(2), 111-119. https://doi.org/10.46384/jmsf.819485en_US
dc.identifier.issn2651-5326
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.46384/jmsf.819485
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/jmsf/issue/58356/819485
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/6444
dc.description.abstractBu çalışmada esmer alglerden Colpomenia sinuosa sıvı özütünün Treptacantha barbata’nın büyüme hızı ve biyokimyasal kompozisyonu üzerine etkileri araştırılmıştır. C. sinuosa sıvı özütü iki farklı konsantrasyonda (1ml l-1(C1), 2 ml l-1(C2)) kullanılmıştır. Ayrıca denemelerde Conway ortamının kullanıldığı bir kontrol grubu da oluşturulmuştur. 35 gün süren denemelerde en yüksek büyüme hızı ve biyomas verimi C1 grubunda saptanmıştır (p<0,05). Grupların ham yağ içerikleri %1,18±0,03 ile %2,19±0,06 arasında değişim göstermiştir. En yüksek ham protein içeriği ise kontrol ve C1 gruplarında saptanmıştır. Tüm grupların kül içerikleri arasında istatistiksel açıdan önemli farklılıkların olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Tüm grupların yağ asidi içeriklerinin yarısından fazlasını doymuş yağ asitlerinin (SFA) oluşturduğu gözlemlenmiştir. Deneme gruplarımızın tekli doymamış yağ asitleri (MUFA) içeriği %23,51±0,23 ile 25,36±0,22 arasında değişim göstermiştir. Çalışmada C1 konsantrasyonundaki C. sinuosa sıvı özütü kullanılarak yetiştirilen T. barbata talluslarının diğer deneme gruplarına göre daha fazla çoklu doymamış yağ asidi içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonucunda T. barbata yetiştiriciliğinde C. sinuosa sıvı özütlerinin besin tuzu olarak kullanılabileceği saptanmıştır.en_US
dc.description.abstractIn this study, the effects of liquid extract from brown seaweed Colpomenia sinuosa on growth rate and biochemical composition of Treptacantha barbata were investigated. Liquid extract of C. sinuosa was used in two different concentrations (1ml l-1(C1), 2 ml l-1(C2)). Also, the Conway medium was used in the control group. The experiments were carried out for 35 days, and the highest growth rate and biomass yield was determined in C1 (p<0.05). The crude lipid of the groups varied from 1.18±0.03% ile 2.19±0.06%. The highest crude protein content was found in the control and C1 groups. It was determined that there are statistically significant differences between the ash contents of all groups (p<0.05). Our results showed that saturated fatty acids (SFA) constituted more than half of all groups' fatty acid contents. Monounsaturated fatty acids (MUFA) content of groups varied between 23.51 ± 0.23% and 25.36 ± 0.22%. In the study, it was determined that the C1 group had higher polyunsaturated fatty acid content compared to other experimental groups. As a result of the study, it was determined that C. sinuosa liquid extracts could be used as a nutrient medium in T. barbata cultivation.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTreptacantha barbataen_US
dc.subjectColpomenia sinuosaen_US
dc.subjectCystoseiraen_US
dc.subjectYetiştiriciliken_US
dc.subjectBesin kompozisyonuen_US
dc.subjectCultureen_US
dc.subjectProximate compositionen_US
dc.titleSıvı Alg Özütünün Treptacantha barbata’nın (Phaeophyceae) Büyüme ve Biyokimyasal Kompozisyonuna Etkisien_US
dc.title.alternativeEffect of Liquid Seaweed Extract on Growth and Biochemical Composition of Treptacantha barbata (Phaeophyceae)en_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0002-0233-0025en_US
dc.authorid-en_US
dc.relation.ispartofÇanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheriesen_US
dc.departmentEnstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.departmentFakülteler, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümüen_US
dc.identifier.volume3en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage111en_US
dc.identifier.endpage119en_US
dc.institutionauthorAk, İlknur
dc.institutionauthorKünili, Merve
dc.identifier.doi10.46384/jmsf.819485en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.authorwosidF-6037-2011en_US
dc.authorscopusid55406108200en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record