Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorSelvi, Kahraman
dc.contributor.authorKandemir, Gülcan
dc.contributor.authorÖzdikmenli Tepeli, Seda
dc.date.accessioned2024-09-07T10:38:12Z
dc.date.available2024-09-07T10:38:12Z
dc.date.issued2019en_US
dc.identifier.citationSelvi, K., Kandemir, G., & Özdikmenli Tepeli, S. (2019). Kırsal Bölgelerde Su Ürünleri Tüketim Alışkanlığına Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi: Çan (Çanakkale) Örneği. Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries, 2(2), 132-141.en_US
dc.identifier.issn2651-5326en_US
dc.identifier.issn2651-5326en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/6425
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/jmsf/issue/51134/571304en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, Çanakkale’nin Çan ilçesinde yaşayan insanların demografik özelliklerine ve satın alma tercihlerine göre su ürünleri tüketimine yaklaşımları belirlenmiştir. 2018 yılının Kasım-Aralık ayları arasında, basit tesadüfi örnekleme metodu kullanılarak; 420 tüketiciye anket uygulaması yapılmıştır. Çalışmada; bölge halkının balık tüketimindeki öncelikleri, tüketmeme sebepleri, tüketim alışkanlıklarının hangi türler üzerinde yoğunlaştığı ve tüketim şekilleri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, Çan ilçesinde yaşayan tüketicilerin %84,29’unun balık etini tükettiği; fakat en fazla tüketilen et ürünlerinin sırasıyla beyaz et (%48,42), kırmızı et (%36,83) ve balık eti (%12,27) olduğu belirlenmiştir. Deniz balıkları arasında hamsinin (%23), tatlı su balıklarında ise alabalığın (%35) ilk sırada yer aldığı görülmüştür. Ayrıca, Çanakkale’nin Çan İlçesinde kişi başı balık tüketiminin 13,28 kg/yıl olduğu tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this study, in order to determine the approaches of people in Çan/Çanakkale towards seafood consuming, a questionnaire has been applied to 420 consumers using simple random sample method in November - December 2018. As a result of the study, we identified the locals’ priorities of fish consuming, the reasons of not consuming, the consuming types, and on which types their consuming habits intense. It is identified that 84.29% of consumers in Çan eat fish but mostly consumed meat types are as in order; White meat (48.42%), red meat (36.83%) and fish (12.27%). Anchovy from sea fish (23%) and trout / salmon from fresh water fish (35%) take the first rank. Besides, it is determined that seafood consumption per capita in Çan/Çanakkale is 13.28 kg/year.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFish Consumptionen_US
dc.subjectConsumption Preferencesen_US
dc.subjectÇanen_US
dc.subjectÇanakkaleen_US
dc.subjectSu Ürünlerien_US
dc.subjectBalık Tüketimien_US
dc.subjectTüketim Tercihlerien_US
dc.titleKırsal Bölgelerde Su Ürünleri Tüketim Alışkanlığına Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi: Çan (Çanakkale) Örneğien_US
dc.title.alternativeDetermination of Factors Affecting on the Fish Consumption Habit in Rural Areas: The Case of Çan (Çanakkale)en_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0002-6974-4441en_US
dc.authorid0000-0002-5063-0364en_US
dc.authorid0000-0002-1613-5917en_US
dc.relation.ispartofÇanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheriesen_US
dc.departmentMeslek Yüksekokulları, Yenice Meslek Yüksekokulu, Muhasebe ve Vergi Bölümüen_US
dc.departmentMeslek Yüksekokulları, Yenice Meslek Yüksekokulu, Ormancılık Bölümüen_US
dc.identifier.volume2en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage132en_US
dc.identifier.endpage141en_US
dc.institutionauthorSelvi, Kahraman
dc.institutionauthorKandemir, Gülcan
dc.institutionauthorÖzdikmenli Tepeli, Seda
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.authorwosidAAY-8130-2020en_US
dc.authorwosid-en_US
dc.authorwosidA-1824-2018en_US
dc.authorscopusid35340098100en_US
dc.authorscopusid-en_US
dc.authorscopusid57954947800en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record