Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorUzun, Eray
dc.contributor.authorBerik, Nermin
dc.date.accessioned2024-09-07T10:13:17Z
dc.date.available2024-09-07T10:13:17Z
dc.date.issued2019en_US
dc.identifier.citationUzun, E., Berik, N. (2019). Deniz Ürünleri ile Hazırlanan İçeceğin Duyusal Özelliklerinin Belirlenmesi. Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries, 2(1), 127-131.en_US
dc.identifier.issn2651-5326
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/jmsf/issue/46872/573123
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/6422
dc.description.abstractSensorial properties of healthy beverages as well as all foods, is an important issue in development of new food products. In general, the consumer interests are increasing in the healthy beverages and seafood. Although there is potential of processing unknown raw materials as beverages, their research on product development is limited. In studies related to new product development; it is expected that they should be acceptable in terms of sensorial and they should be sustainable and economical. Attention should be paid to species having economical value in spite of they are not among the traditional. With this context, chemical composition and importance of the seafood as an alternative food are known. In this study; sea urchin (Paracentrotus lividus) tests, which are considered to be waste were evaluated. Sea lettuce (Ulva rigida) and a local rice species called as Osmancık (Oryza sativa) were used to increasing the quality of the healthy drinks. Sensory analyzes were performed with expert panellists (10 people) for the products obtained with different formulations. According to sensory analysis; products were rated as good with 112.5 points in the by hedonic rating (0-150).en_US
dc.description.abstractTüm gıda ürünleri gibi sağlıklı içeceklerin de duyusal çekiciliği, yeni ürün geliştirmede önemli bir husustur. Genel olarak sağlıklı içeceklere ve özellikle de deniz ürünlerine tüketici ilgisi artmaktadır. Bilinmeyen ham materyallerin içecek olarak işlenme potansiyeli olsa da, ürün geliştirme konusundaki araştırmaları sınırlıdır. Yeni ürünlerle ilgili çalışmalarda; ekonomik, nitelikli ve sürdürülebilir materyallerden elde edilmelerinin yanında, duyusal olarak kabul edilebilir olmaları beklenmektedir. Geleneksel gıdalar arasında yer almayan fakat ekonomik değeri olan türlere dikkat çekilmelidir. Bu bağlamda, deniz yosunlarının nitelikli besin bileşimi ve alternatif besin kaynağı olarak önemi bilinmektedir. Bu çalışmada; denizkestanesi (Paracentrotus lividus)’nin atık olarak adlandırılan kabukları değerlendirilmiştir. Deniz marulu (Ulva rigida) ve yerli Osmancık pirinç (Oryza sativa) ile birlikte ürün niteliği arttırılarak, sağlıklı içecek üretilmesi amaçlanmıştır. Farklı formülasyonlarla elde edilen ürünlere, uzman panelistlerle (10 kişi) duyusal analizler yapılarak beğeni bakımından yorumlanmıştır. Duyusal analiz bulgularına göre; ürünler hedonik derecelendirme (0-150) ölçeğinden 112,5 ile iyi olarak sonuçlanmıştır.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDeniz yosunuen_US
dc.subjectFormülasyonen_US
dc.subjectDuyusal özellikleren_US
dc.subjectSağlıklı içeceken_US
dc.subjectDeniz kestanesien_US
dc.subjectSea-urchinen_US
dc.subjectSeaweeden_US
dc.subjectFormulationen_US
dc.subjectSensory propertiesen_US
dc.subjectHealthy drinken_US
dc.titleDeniz Ürünleri ile Hazırlanan İçeceğin Duyusal Özelliklerinin Belirlenmesien_US
dc.title.alternativeEvaluation of Sensorial Properties of Drink Prepared with Marine Sourcesen_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0002-1012-9452en_US
dc.authorid0000-0003-3015-8688en_US
dc.relation.ispartofÇanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheriesen_US
dc.departmentEnstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalıen_US
dc.departmentFakülteler, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümüen_US
dc.identifier.volume2en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage127en_US
dc.identifier.endpage131en_US
dc.institutionauthorUzun, Eray
dc.institutionauthorBerik, Nermin
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.authorwosid-en_US
dc.authorwosidAAC-1297-2022en_US
dc.authorscopusid-en_US
dc.authorscopusid6506909859en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record