Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzkök, Ferah
dc.contributor.authorSırtlı Aslan, Aleyna
dc.date.accessioned2024-09-05T12:43:33Z
dc.date.available2024-09-05T12:43:33Z
dc.date.issued2022en_US
dc.date.submitted2022
dc.identifier.citationSırtlı Aslan, A. (2022). Sosyal eşitsizliklerin beslenme bağlamında incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/6339
dc.description.abstractKüreselleşme süreci az gelişmiş ülkelerde veya gelişmekte olan ülkelerde eşitsizlikleri artırmakta dolayısıyla da yetersiz beslenme, açlık, yoksulluk, eşitsizlik, işsizlik gibi problemlere sebebiyet vermektedir. Küresel eşitsizlikler, zengin ve yoksul kesimin arasındaki gelir farkını son yıllarda özellikle katlanarak artırması nedeniyle insani ve ahlaki olarak da kabul edilemez boyutlara ulaşmıştır. Gelişmekte olan ülkelerdeki pek çok kişi gıda güvensizliği, açlık, yetersiz beslenme ve sağlık problemleri ile karşı karşıya kalmaktadır. Açlık, her yıl milyonlarca insanın ölümüne sebebiyet vermektedir ki tüm bunların temel sebebi insanların maruz kaldıkları eşitsizlikler olarak görülmektedir. Ne var ki insanların en temel gereksinimi olan gıdaya ulaşım cinsiyetine, ırkına, statüsüne, gelir durumuna veya dinine göre değişmemelidir. Yeterli ve kaliteli gıdaya ulaşmak tüm insanların en temel hakkıdır. Bu çalışmada, bir olgu olan sosyal eşitsizliklerin, bireylerin veya grupların beslenmelerinde ve gıda alım tüketimlerinde ne yönde ve nasıl bir etkide bulunduğu bireylerin yaşadıkları deneyimler doğrultusunda belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, 41 kişi ile görüşmeler yapılarak veriler toplanmıştır. Çalışmada kişiler ile yapılan görüşmeler itibariyle ulaşılan verilere, betimsel analiz, içerik analizi ve kelime sıklık analizi uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda, sosyal eşitsizliklerin bireylerin sağlıklı beslenmeleri üzerinde olumsuz etkilere sebebiyet verdiği bunun yanında sosyal eşitsizliklerin bireylerin beslenmeleri üzerinde ekonomik ve psikolojik etkiler yarattığı sonucuna varılmıştır. Bireylerin gıda alımı yaparken özellikle ekonomik göstergelere dikkat etmiş olduğu da çalışmada ulaşılan diğer bir sonuçtur.en_US
dc.description.abstractThe globalization process increases inequalities in underdeveloped or developing countries, thus causing problems such as malnutrition, hunger, poverty, inequality and unemployment. Global inequalities have reached unacceptable levels, both humanly and morally, as the income gap between the rich and the poor has increased exponentially in recent years. Many people in developing countries has exposed to food insecurity, hunger, malnutrition and health problems. Famine causes the death of millions of people every year, and the main reason for all this is seen as the inequalities that people are exposed to. However, access to food, which is the most basic need of people, should not change according to their gender, race, status, income or religion. Access to sufficient and quality food is the most basic right of all people. In this study, it is aimed to determine in what direction and how social inequalities, which are a phenomenon, affect the nutrition and food intake of individuals or groups, in line with the experiences of the individuals. In the study, data were collected through interviews with 41 people. In the study, descriptive analysis, content analysis and word frequency analysis were applied to the data obtained through interviews with people. As a result of the study, it was concluded that social inequalities cause negative effects on the healthy nutrition of individuals, as well as social inequalities create economic and psychological effects on the nutrition of individuals. Another result of the study is that individuals pay attention to economic indicators while purchasing food.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKüreselleşmeen_US
dc.subjectSosyal eşitsizliken_US
dc.subjectSosyal tabakalaşmaen_US
dc.subjectYoksulluken_US
dc.subjectYetersiz beslenmeen_US
dc.subjectAçlıken_US
dc.subjectGlobalizationen_US
dc.subjectSocial inequalityen_US
dc.subjectSocial stratificationen_US
dc.subjectPovertyen_US
dc.subjectMalnutritionen_US
dc.subjectFamineen_US
dc.titleSosyal eşitsizliklerin beslenme bağlamında incelenmesien_US
dc.title.alternativeInvestigation of social inequalities in the context of nutritionen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Gastronomi ve Mutfak Sanatlarıen_US
dc.institutionauthorSırtlı Aslan, Aleyna
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record