Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.advisorDardeniz, Alper
dc.contributor.authorBalı, Elif Ahsen
dc.date.accessioned2024-09-05T08:29:31Z
dc.date.available2024-09-05T08:29:31Z
dc.date.issued2022en_US
dc.date.submitted2022-07-26
dc.identifier.citationBalı, E.A. (2022). Farklı düzeylerdeki salkım seyreltme uygulamalarının Amasya Beyazı ve Kozak Beyazı (Vitis vinifera L.) üzüm çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerine etkileri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/6100
dc.description.abstractBu araştırma, 'ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi Ziraat Fakültesi Bitkisel Üretim Araştırma ve Uygulama Birimi'nde yer alan 'Sofralık Üzüm Çeşitleri Uygulama ve Araştırma Bağı'ndaki 'Amasya Beyazı' ve 'Kozak Beyazı' üzüm çeşitleri üzerinde, 2020 ve 2021 yıllarında yürütülmüştür. Araştırmada, farklı düzeylerdeki salkım seyreltme uygulamalarının 'Amasya Beyazı' ve 'Kozak Beyazı' (Vitis vinifera L.) üzüm çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla her iki çeşit için, her uygulamada 9'ar adet omca belirlenmiş ve omca üzerindeki salkımlar 1/3 ve 2/3 oranlarında seyreltilmiştir. Elde edilen bütün veriler bir arada değerlendirildiğinde; 1/3 oranındaki salkım seyreltme uygulamasının kontrole kıyasla ortalama verimi daha az düşürdüğü belirlenmiş, tane kalitesi ve rengi üzerinde olumlu etkilerinin olduğu saptanmış, ayrıca üzüm olgunluğunu da birkaç gün öne çektiği tespit edilmiştir. 2/3 oranındaki seyreltme uygulaması ise; kontrole kıyasla ortalama verimi daha fazla düşürmekle birlikte, özellikle Kozak Beyazı üzüm çeşidinde tane eni, tane boyu ve tane ağırlığında azalmalara neden olduğundan tavsiye edilebilir bulunmamıştır.en_US
dc.description.abstractThis research was carried out in 2020 and 2021 on 'Amasya Beyazı' and 'Kozak Beyazı' grape varieties in 'Table Grape Varieties Application and Research Vineyard' in 'The Plant Production Research and Application Unit of COMU Dardanos Campus, Faculty of Agriculture'. In the study, the effects of different levels of cluster thinning applications on yield and quality characteristics of Amasya Beyazı and Kozak Beyazı (Vitis vinifera L.) grape varieties were investigated. For that purpose, 9 vine stocks were determined in each application for both cultivar sand the clusters on the vine stocks were thinned at 1/3 and 2/3 ratios. When all the data obtained are evaluated together; it was determined that the 1/3 of cluster thinning application decreased the average yield less than the control, it was determined that it had positive effects on the berry quality and color, and it was also determined that the grape maturity was brought forward a few days. Although the 2/3 of cluster thinning application reduces the average yield more than the control, it was not found to be recommendable, especially in Kozak Beyazı grape variety, as it caused reductions in berry width, berry size and berry weight.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subject‘Amasya Beyazı’en_US
dc.subject‘Kozak Beyazı’en_US
dc.subjectSalkım seyreltmeen_US
dc.subjectÜzüm kalitesien_US
dc.subjectVitis vinifera L.en_US
dc.subjectCluster thinningen_US
dc.subjectGrape qualityen_US
dc.subjectVitis vinifera L.en_US
dc.titleFarklı düzeylerdeki salkım seyreltme uygulamalarının Amasya Beyazı ve Kozak Beyazı (Vitis vinifera L.) üzüm çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerine etkilerien_US
dc.title.alternativeThe effects of different levels of cluster thinning applications on yield and quality characteristics of Amasya Beyazı and Kozak Beyazı (Vitis vinifera L.) grape varietiesen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.institutionauthorBalı, Elif Ahsen
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record