Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.advisorBaytekin, Harun
dc.contributor.authorAğan, Nihat
dc.date.accessioned2024-02-21T13:35:22Z
dc.date.available2024-02-21T13:35:22Z
dc.date.issued2022en_US
dc.date.submitted2022-01-28
dc.identifier.citationAğan, N. (2022) Güney Marmara koşullarında yetiştirilen bazı ekmeklik buğday çeşitlerinde verim ve kaliteyi etkileyen faktörlerin belirlenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/5760
dc.description.abstractEkmeklik buğday üretiminde kalite önemli bir unsurdur. Bu araştırma Güney Marmara Bölgesinde, buğday yetiştiriciliğinde yaşanan verim ve kalite sorunlarının nedenlerini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Çeşitlerin kalite özellikleri, yıllara ve bölgelere göre sürekli değişiklik göstermektedir. Yıllara ve yörelere göre meydana gelen farklılıkların detaylı bir şekilde araştırılması gerekmektedir. Bu çalışmada, Güney Marmara Bölgesinde bulunan Balıkesir, Bandırma, Çanakkale ve Biga Ticaret Borsalarında 2015-2021 yılları arasında işlem gören buğday çeşitlerinde kalite özelliklerine ait veriler materyal olarak kullanılmıştır. Aynı yörelere ait iklim verileri irdelenmiş, yöreler ve yıllar arasındaki farklıklar ANOM analizi ile ortaya konmuştur. Araştırma sonucunda Güney Marmara Bölgesi'nde ekmeklik buğday yetiştiriciliğinde kalite özellikleri ilkbahar yağışlarından ve tane dolum dönemindeki sıcaklıklardan önemli derecede etkilenmiştir. Erkenci çeşitlerin, kuraklık ve yüksek sıcaklık gibi stres faktörlerinden daha az etkilendiği gözlenmiştir.en_US
dc.description.abstractQuality is an important factor in bread wheat production. This research was designed to investigate the causes of yield and quality problems in wheat cultivation in the Southern Marmara Region. The quality characteristics of the cultivars are constantly changing according to the years and regions. Differences between years and regions should be investigated in detail. In this study, data on quality characteristics of wheat varieties traded in Balıkesir, Bandırma, Çanakkale and Biga Commodity Exchanges in the Southern Marmara Region between 2005 and 2021 were used as material. The climatic data of the same regions were examined, and the differences between regions and years were revealed by ANOM analysis. As a result of the research, the quality characteristics of bread wheat cultivation in the Southern Marmara Region were significantly affected by the spring precipitation and the temperatures during the grain filling period. It was observed that early cultivars were less affected by stress factors such as drought and high temperature.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGlütenen_US
dc.subjectHektolitreen_US
dc.subjectÇeşiten_US
dc.subjectBölgeen_US
dc.subjectYılen_US
dc.subjectGlutenen_US
dc.subjectTest Weighten_US
dc.subjectVarietyen_US
dc.subjectLocationen_US
dc.subjectYearen_US
dc.titleGüney Marmara koşullarında yetiştirilen bazı ekmeklik buğday çeşitlerinde verim ve kaliteyi etkileyen faktörlerin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of the factors affecting the production and quality of wheat growing in South Marmaraen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.institutionauthorAğan, Nihat
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record