Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.advisorAkbağ, Hande Işıl
dc.contributor.authorHepkarşı, Feyza
dc.date.accessioned2023-12-11T20:03:23Z
dc.date.available2023-12-11T20:03:23Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=nLNfCsWgUluh5T2iyudShicKPnUMeN34lysq7KQpoHhaP27uVP18dHDMOnRTq6bF
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/5189
dc.description.abstractBu çalışma, yoncaya silolama sırasında farklı oranlarda kestane dikenli yeşil kabuğu (KDK) ilavesinin silaj kalitesi üzerine olan etkilerinin incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla 3. biçim döneminde hasat edilen yonca yeşil otu ortalama 3 cm boyutunda doğranarak 3 gruba ayrılmıştır. Birinci grubu Kontrol, ikinci grubu yaş ağırlık bazında %2 düzeyinde kestane dikenli yeşil kabuğu ilave edilen (%2 KDK) ve üçüncü grubu ise yine yaş ağırlık bazında %4 oranında kestane dikenli yeşil kabuğu ilave edilen (%4KDK) grup oluşturmuştur. Doğranan yonca yeşil otu 3 L hacimli cam kavanozlara 5 tekerrürlü olacak şekilde 60 gün süre ile anaerobik fermentasyona tabi tutulmuştur. Silolama dönemi sonunda açılan silajlar üzerinde kimyasal analizler, mikrobiyolojik analizler ve açım sonrası silo içi sıcaklık değerleri ölçülerek aerobik stabilite testi uygulanmıştır. Yoncaya silolama sırasında KDK ilavesi ile silajların kuru madde (KM), asit çözücülerde çözünmeyen lif (ADF), asit çözücülerde çözünmeyen lignin (ADL), laktik asit (LA) ve toplam fenolik bileşen (TFB) düzeylerinin arttığı(P?0.05), buna karşın ham kül (HK), pH, amonyak azotu (NH3-N) ve kuru madde kaybı (KMK) düzeylerinin azaldığı belirlenmiştir (P>0.05). Uygulanan aerobik stabilite testi sürecinde gruplarda ölçülen pH değerleri, ölçülen silo içi sıcaklık değerleri ile dış ortam sıcaklık değerleri arasında önemli bir fark meydana gelmemiş, maya ve küf değerleri aerobik bozulmayı destekleyecek kadar artmamıştır. Sonuç olarak yonca silajına kestane dikenli yeşil kabuğu ilavesi pH'yı, NH3-N oluşumunu, KMK düşürerek, LA ve LAB düzeyini arttırarak silaj kalitesini iyileştirmiştir. Yoncaya KDK ilavesi aerobik stabiliteyi değiştirmemiştir.en_US
dc.description.abstractThis study was carried out to investigate the effects of the addition of Chestnut Burr (CB) at different rates on silage quality of alfalfa silage. The alfalfa forage harvested in the 3rd cutting period was chopped in an average of 3 cm and allocated into three groups. The first group consisted of Control, the second group consisted of 2% of chestnut Chestnut Burr (CB) on a wet weight basis (2% CB), and the third group was added 4% of Chestnut Burr (CB) on a wet weight basis (4%CB). The chopped alfalfa plant was subjected to anaerobic fermentation for 60 days in 3 L glass jars with 5 replications. Chemical analyses on silages were performed at the opening. In addition, microbiological analyses (yeast, mold, Lactic Acid Bacteria (LAB)) were determined, and an aerobic stability test was applied by measuring the temperature values in the silo for 7 days after opening. It was determined that the dry matter (DM), acid detergent fiber(ADF), acid detergent lignin (ADL), lactic acid (LA), and total phenolic component (TFB) levels of the silages were increased (P?0.05), while the crude ash (CA), pH, ammonia nitrogen (NH3-N), and dry matter loss (DML) levels of the silages were decreased (P>0.05) with the addition of CB to the alfalfa plant during ensiling. During the applied aerobic stability test, there was no significant difference between the pH values measured in the groups, the measured in-silo temperature values, and ambient temperature values, and the yeast and mold values did not increase enough to support aerobic deterioration. As a result, the addition of Chestnut Burr (CB) to alfalfa silage improved silage quality by decreasing pH, NH3-N formation, and CMC, and increasing LA and LAB levels. The addition of CB to alfalfa did not change aerobic stability.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectYonca silajı, Kestane Dikenli Yeşil Kabuğu, Aerobik Stabilite, Fenolik bileşenen_US
dc.subjectAlfalfa Silage, Chestnut Burr, Aerobic Stability, Phenolic Compounden_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleYonca silajlarına kestane dikenli yeşil kabuğu ilavesinin silaj kalitesi üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeEffects of chestnut burr on quality of alfalfa silageen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentÇOMÜ, Enstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Zootekni Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage45en_US
dc.institutionauthorHepkarşı, Feyza
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid825287en_US


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record