Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.advisorPala, Çiğdem Uysal
dc.contributor.authorKesen, Aylin
dc.date.accessioned2023-12-11T19:57:05Z
dc.date.available2023-12-11T19:57:05Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=j_Fjwp4JS4mk97Puqti8rru5Vst-819gtZIpKwjQsWhe2FYQkLNpj8mS7GbuCHxo
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/4797
dc.description.abstractAntosiyanin pigmentlerince zengin nar konsantresi, nar suyu ve aronya püresi içeren yumuşak şeker ürünleri ile düşük kalorili alternatiflerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Ön denemeler ve gerçekleştirilen tüketici beğeni testleri baz alınarak, nar konsantresi temelli olmak üzere 2 farklı antosiyanin kaynağı (nar suyu ve aronya püresi) ve 2 farklı tatlandırıcı (sakkaroz ve eritritol/sukraloz) içeren formülasyonlar oluşturulmuştur. Formülasyonların başlıca fizikokimyasal (pH, suda çözünür KM, KM, titrasyon asitliği ve renk değerleri) özellikleri, monomerik antosiyanin, toplam fenol içeriği ve antioksidan özellikleri (CUPRAC ve DPPH) belirlenmiştir. Aronya püresi kullanımı yumuşak şeker ürünlerinin monomerik antosiyanin ve toplam fenol içeriklerini önemli düzeyde geliştirmiştir. Diğer yandan, düşük kalorili ürünlerin monomerik antosiyanin içerikleri sakkaroz içeren ürünlerle kıyaslandığında önemli düzeyde azalışlar gözlenmiştir (P<0.05). Yumuşak şeker ürünleri antioksidan özellikleri bakımından değerlendirildiğinde ise, aronya püresi kullanımı hem sakkaroz içeren formülasyonların hem de düşük kalorili formülasyonların antioksidan özelliklerini önemli düzeyde geliştirmiştir (P<0.05). Ürünlerin biyoaktif bileşenleri ve antioksidan özelliklerinin stabilitesi üzerine +4°C ve 20°C sıcaklıklarda 60 gün boyunca depolamanın etkisi de araştırılmıştır. +4°C'de depolamanın ürünlerin antosiyanin içeriklerinin korunmasında etkili olduğu tespit edilmiştir. 20°C'de depolama koşullarında ise aronya püresi içeren düşük kalorili formülasyonda monomerik antosiyaninlerin daha iyi korunduğu belirlenmiştir. Depolama süresince ürünlerin toplam fenol içeriklerinde önemli bir değişim gözlenmemiştir. CUPRAC değerleri depolama boyunca azalmış, EC50 değerlerinde ise artışlar gözlenmiştir. CUPRAC değerleri baz alındığında depolama sıcaklığının etkisi önemli olup (P<0.05), ürünlerin antioksidan özelliklerinin korunmasında soğuk muhafaza etkili bir yöntem olarak önerilebilir. Sonuç olarak, yumuşak şekerleme ürünleri, antosiyanin pigmentleri gibi önemli antioksidanların alımını arttırmak amacıyla iyi bir taşıyıcı ortamı olarak fonksiyonelleştirilebilir.en_US
dc.description.abstractDeveloping soft candy products containing pomegranate concentrate, pomegranate juice, and aronia puree rich in anthocyanin pigments and low-calorie alternatives were aimed. Based on preliminary trials and consumer liking tests, formulations containing two different anthocyanin sources (pomegranate concentrate and aronia puree) and two different sweeteners (sucrose and erythritol/sucralose) were created. The main physicochemical parameters (pH, water-soluble DM, DM, titration acidity, and color values), monomeric anthocyanin, total phenol content, and antioxidant properties (CUPRAC and DPPH) of the formulations were determined. The addition of aronia puree to soft candy products significantly increased their monomeric anthocyanin and total phenol levels. On the other hand, the monomeric anthocyanin content of low-calorie products was significantly lower than that of sucrose-containing products (P<0.05). When evaluating the antioxidant properties of soft candy products, the use of aronia puree significantly enhanced the antioxidant properties of both sucrose-containing and low-calorie formulations (P<0.05). The effect of storage at +4°C and 20°C for 60 days on the bioactive components and antioxidant properties of the products was also examined. It has been determined that storing the products at +4°C is effective in preserving the anthocyanin content. Monomeric anthocyanins were found to be better preserved in a low-calorie formulation containing aronia puree when stored at 20°C. The total phenol content of the products did not change significantly during storage. CUPRAC values decreased during storage, whereas EC50 values increased. The effect of storage temperature on CUPRAC values is significant (P0.05), and cold storage can be recommended as an effective method for preserving the antioxidant properties of products. As a result, soft confectionery products can be functionalized as effective carriers for important antioxidants such as anthocyanin pigments.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectYumuşak Şeker, Kalorisi Azaltılmış, Antosiyanin, Antioksidan Kapasiteen_US
dc.subjectSoft Candy, Low Calorie, Anthocyanin, Antioxidant capacity.en_US
dc.subjectGıda Mühendisliğien_US
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleAntosiyaninler ile zenginleştirilmiş yumuşak şeker formülasyonlarının ve kalorisi azaltılmış alternatiflerinin geliştirilmesien_US
dc.title.alternativeDevelopment of soft sugar formulations enriched with anthocyanins and reduced calorie alternativesen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentÇOMÜ, Enstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage72en_US
dc.institutionauthorKesen, Aylin
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid800333en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record