Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.advisorYiğit, Murat
dc.contributor.authorKesbiç, Osman Sabri
dc.date.accessioned2023-08-21T08:27:59Z
dc.date.available2023-08-21T08:27:59Z
dc.date.issued2016en_US
dc.date.submitted2016-06-29
dc.identifier.citationKesbiç, O.S. (2016) Üzüm çekirdeği ekstraktının gökkuşağı alabalığında (Oncorhynchus mykiss) büyüme performansı ve bazı bağışıklık sistemi parametreleri üzerine etkileri . Yayımlanmamış doktora tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/4510
dc.description.abstractGökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yemlerine ilave edilen üzüm (Vitis vinifera) çekirdeği ekstraktının (UCE) büyüme performansı, fileto besin kompozisyonu ile kan hematoloji, biyokimyası ve bağışıklık sistemi üzerine etkileri araştırılmıştır. Dört farklı oranlarda (0, 0,5, 1, 2 g/kg) UCE içeren deneme yemleriyle 90 gün beslenen alabalıklarda en iyi yem değerlendirme UCE1 grubunda elde edilmiş, en yüksek büyüme performansı UCE0,5 ve UCE1 gruplarında kaydedilmiştir (p<0,05). Balık vücudundaki protein oranı yemdeki UCE miktarlarından etkilenmiş ve en yüksek oran UCE0,5 grubunda bulunmuştur (p<0,05). Yemdeki UCE miktarı balıklarda hematolojik parametreleri etkilemiş ve UCE1 grubunda eritrosit (EM) ve hemoglobin (Hb) miktarları önemli düzeyde artmıştır (p<0,05). Çalışma sonunda 0,5 g/kg UCE içeren yemlerle beslenen balıklarda serum glikoz (GLU) seviyesinin ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) ile kolesterol (CHOL) değerlerinin düştüğü, buna karşılık serum lipaz (LIP) ile protein seviyelerinin ve yüksek yoğunluklu lipoproteinin (HDL) önemli oranda yükseldiği belirlenmiştir (p<0,05). Yemdeki UCE oranı 1 g/kg’a çıkartıldığında, balıklarda serum glikoz (GLU) ve serum lipaz (LIP) seviyesinin önemli ölçüde azaldığı (p<0,05), serum proteinler ve amilaz (AMI) seviyesinin ise yükseldiği kaydedilmiştir (p<0,05). Yemdeki UCE düzeyinin 0,5 g/kg olduğu deneme grubunda alkalen fosfataz (ALP) ve glutamik pirüvik transamilaz (GPT) değerleri azalma gösterirken (p<0,05), yemdeki UCE miktarının 2 g/kg’a yükselmesiyle, ALP ve laktat dehidrogenaz (LDH) değerlerinde önemli bir artış kaydedilmiştir (p<0,05). Gruplar arası en yüksek serum lizozim (LI) ve fagositik aktivite (FA) değerleri UCE0,5 grubunda, en yüksek miyeloperoksidaz (MPO) aktivitesi ise UCE1 grubunda gözlenmiştir. ix Elde edilen sonuçlara göre, 1 g/kg UCE içeren yemlerin balıklarda hematolojik, immunolojik, biyokimyasal parametreler ve biyometrik ölçümler üzerine olumlu etkiler ortaya koyduğu, 2 g/kg üzerine çıkarıldığında ise, balıklar üzerine olumsuz etkiler gösterdiği belirlenmiştir. Buna göre, gökkuşağı alabalığı yemlerinde % 0,1 oranında üzüm çekirdeği ekstratı kullanılmasının balıklarda büyüme performansını önemli düzeyde artırabileceği, balık refahını yükseltebileceği ve su koşullarına bağlı oluşabilecek strese karşı toleranslı hale gelebileceği anlaşılmaktadır.en_US
dc.description.abstractThe effects of dietary grape (Vitis vinifera) seed extract (GSE=UCE) as feed additive on growth performance, fillet composition, hematological, biochemical and immunological parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) were investigated. After a feeding period of 90 days with diets containing 4 different levels of UCE (0, 0.5, 1, 2 g/kg), best feed efficiency was found in the UCE1 group, and the best growth performance recorded in the UCE0.5 and UCE1 groups (p<0.05). The highest body protein was found in the UCE0.5 group (p<0.05). Red blood cells (RBC) and hemoglobin (Hb) levels significantly increased (p<0.05) in the UCE1 group over the control. The lowest levels of serum glucose (GLU), low density lipoprotein (LDL) and cholesterol (CHOL), while the highest values of serum lipase (LIP), and protein levels or high density lipoprotein (HDL) were recorded in the UCE0.5 group. When dietary UCE levels increased to 1 g/kg level, the serum glucose (GLU) and lipase (LIP) levels significantly decreased (p<0.05), while a significant increase was recorded for serum amylase (AMI) levels (p<0.05). Experimental fish fed diets with 0.5 g/kg UCE, alkaline phosphatase (ALP) and glutamic pyruvic transaminase (GPT) values significantly decreased, while an increase of ALP values and those of lactate dehydrogenase (LDH) was observed when the dietary level of UCE increased to 2 g kg-1 (p<0.05). Highest serum lysozyme (L) and phagocytic activity (FA) values were observed in UCE0.5 group while the highest myeloperoxidase (MPO) activity was observed in UCE1 group. As a result, dietary incorportaion of 1 g/kg UCE positively affected haematological, immunological, biochemical parameters and biometric measurements in rainbow trout, xi while the increase of dietary UCE to 2 g/kg level showed negative impacts on fish. Accordingly, utilization of dietary grape seed extract at a level of 0.1 percent in feeds for rainbow trout might imporove growth performance, and fish welfare, which then might strengthen the tolerance of fish to stress conditions caused due to environmental conditions.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGökkuşağı Alabalığıen_US
dc.subjectÜzüm Çekirdeği Ekstraktıen_US
dc.subjectBüyüme Performansıen_US
dc.subjectKan Biyokimyasıen_US
dc.subjectRainbow Trouten_US
dc.subjectGrape Seed Extracten_US
dc.subjectGrowth Performanceen_US
dc.subjectlood Biochemistryen_US
dc.titleÜzüm çekirdeği ekstraktının gökkuşağı alabalığında (Oncorhynchus mykiss) büyüme performansı ve bazı bağışıklık sistemi parametreleri üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeEffects of grape seed extracts on growth performance and some immune system parameters in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)en_US
dc.typedoctoralThesisen_US
dc.authorid0000-0002-1576-1836en_US
dc.departmentEnstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.institutionauthorKesbiç, Osman Sabri
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record