Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorVural, Pervin
dc.contributor.authorAcarlı, Sefa
dc.date.accessioned2023-04-10T06:15:14Z
dc.date.available2023-04-10T06:15:14Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.citationVural, P. & Acarlı, S. (2021). Monthly variation of micro- and macro-element composition in smooth scallop, Flexopecten glaber (Linnaeus, 1758), from the Çardak Lagoon (Çanakkale Strait, Turkey). Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 38(4), 449-459. DOI: 10.12714/egejfas.38.4.06en_US
dc.identifier.issn2148-3140
dc.identifier.issn1300-1590
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.12714/egejfas.38.4.06
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/3964
dc.description.abstractThe present study investigated the total elemental composition (Fe, Cu, Mn, Zn, Al, S, B, Na, Mg, K, Ca, P, S) in smooth scallop (Flexopecten glaber) meat collected monthly in the Çardak Lagoon (Turkey) in 2017- 2018. Considering the distribution of elements in terms of quantity during the year, the elements were sorted as S> Na> K> P> Mg> Ca> Fe> Zn> Mn> Al> B> Cu> Se and the heavy metals were below the detection limit. Although the elements were at their highest values during autumn and summer, they were at their lowest values during spring and winter. The differences between the months in terms of Fe, Mn, Mg, and Ca elements were found to be statistically significant (p <0.05). It was determined that the element composition of smooth scallop meat was suitable for consumption in terms of the area where it is collected and is beneficial for health when consumed in the amounts recommended by FAO/WHO, and CODEX. The Hazard Quotient (THQ) and the Hazard Index (HI), which was conducted to evaluate the health risks of consuming smooth scallop, were found below 1 all months. For this reason, smoth scallop consumption in this region does not have any negative effects on human health.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada Çardak Lagünü’nden (Türkiye) 2017- 2018 tarihleri arasında bir yıl boyunca aylık olarak toplanan smooth scallop (Flexopecten glaber) etinin toplam element kompozisyonu (Fe, Cu, Mn, Zn, Al, Se, B, Na, Mg, K, Ca, P, S) belirlenmiştir. Elementlerin miktar açısından yıl içindeki dağılımına bakıldığında S> Na> K> P> Mg> Ca> Fe> Zn> Mn> Al> B> Cu> Se sıralamasında olduğu, ağır metallerin ise dedeksiyon limitinin altında olduğu gözlenmiştir. Elementler sonbahar ve yaz döneminde en yüksek değerde bulunmasına karşın, ilkbahar ve kış döneminde en düşük değerde gözlenmiştir. Fe, Mn, Mg ve Ca elementlerinde aylar arasındaki farklar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p<0.05). Toplandığı bölge bakımından deniz tarağı etinin element kompozisyonunun tüketim için uygun olduğu ve FAO/WHO, CODEX tarafından tavsiye edilen miktarlarda tüketildiğinde sağlığa yararlı olduğu tespit edilmiştir. Deniz tarağı tüketmenin sağlık açısından risklerini değerlendirmek amacıyla yapılan Hedef Tehlike Katsayısı (THQ) ve Tehlike Indeksi (HI) tüm aylarda 1’in altında bulunmuştur. Bu nedenle bu bölgedeki deniz tarağı tüketiminin insan sağlığına olumsuz etkisi bulunmamaktadır.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherEge University Faculty of Fisheriesen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFlexopecten glaberen_US
dc.subjectSmooth scallopen_US
dc.subjectElementen_US
dc.subjectÇardak Lagoonen_US
dc.subjectFlexopecten glaberen_US
dc.subjectDeniz tarağıen_US
dc.subjectElementen_US
dc.subjectÇardak Lagünüen_US
dc.subjectÇanakkale Boğazıen_US
dc.titleMonthly variation of micro- and macro-element composition in smooth scallop, Flexopecten glaber (Linnaeus, 1758), from the Çardak Lagoon (Çanakkale Strait, Turkey)en_US
dc.title.alternativeÇardak Lagünü’ndeki (Çanakkale Boğazı, Türkiye) deniz tarağının Flexopecten glaber (Linnaeus, 1758), mikro ve makro element kompozisyonundaki aylık değişimleren_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0002-1810-1112en_US
dc.authorid0000-0002-5891-5938en_US
dc.relation.ispartofEge Journal of Fisheries and Aquatic Sciencesen_US
dc.departmentFakülteler, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümüen_US
dc.departmentMeslek Yüksekokulları, Bayramiç Meslek Yüksekokulu, Su Ürünleri Bölümüen_US
dc.identifier.volume38en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage449en_US
dc.identifier.endpage459en_US
dc.institutionauthorVural, Pervin
dc.institutionauthorAcarlı, Sefa
dc.identifier.doi10.12714/egejfas.38.4.06en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.authorwosidABC-9637-2021en_US
dc.authorwosid-en_US
dc.authorscopusid57150758600en_US
dc.authorscopusid16027735000en_US
dc.identifier.wosWOS:000745066000006en_US
dc.identifier.trdizinid471015en_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record