Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorÇiçek, Gıyasettin
dc.contributor.authorSümer, Sarp Korkut
dc.contributor.authorEgesel, Cem Ömer
dc.contributor.authorSay, Sait Muharrem
dc.contributor.authorAydın, Arda
dc.date.accessioned2023-04-03T06:33:45Z
dc.date.available2023-04-03T06:33:45Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.citationÇiçek, G., Sümer, S. K., Egesel, C. Ö., Say, S. M. & Aydın, A. (2021). Determination of Coefficients and Biomass Potential for Pruning Residuals in Some Olive Varieties. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 24(2), 313-318. doi: 10.18016/ksutarimdoga.vi.690022en_US
dc.identifier.issn2619-9149
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.690022
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/3873
dc.description.abstractAs a result of pruning operations in olive orchards, large amounts of biomass material are produced every year. In this study, it was aimed to determine the pruning residual coefficients in olive varieties grown in Southern Marmara Region of Turkey. Amount of pruning residuals and its energy potential due to olive cultivation of the region was determined.. The coefficients were compared with the values obtained from different countries. Possible uses of the residual biomass were also investigated. The study material consisted of young (0-25 years), full-yield (25-50 years) and old (over 50 years) trees of Ayvalık, Gemlik and Domat, widely grown olive varieties in the Southern Marmara Region. The experiment used a randomized plot design sampling 5 trees for each age and variety. The average coefficients of determination for pruning residues were calculated as 33.62 kg tree1year-1 and 5668.63 kg ha-1year-1. Energy potential from pruning residues were determined to be 5.16 PJ for Southern Marmara Development Region.en_US
dc.description.abstractZeytin bahçelerinde budama işlemleri sonucu her yıl büyük miktarlarda biyokütle materyali ortaya çıkmaktadır. Bu araştırmada, Türkiye’de Güney Marmara Kalkınma Bölgesi kapsamında yetiştirilen zeytin çeşitlerinde, budama artık katsayılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada çeşitlere yönelik budama kütle miktarları dikkate alınarak belirlenen katsayılar ile bölgenin zeytin tarımı kaynaklı budama artık ve enerji potansiyeli de belirlenmiştir. Biyokütleye konu olan söz konusu artıkların değerlendirilme olanakları araştırılmış, araştırma sonucunda elde edilen katsayılar farklı ülkelerde ve bölgelerde elde edilen değerlerle karşılaştırılmıştır. Araştırmada Güney Marmara Kalkınma Bölgesi’nde yaygın olarak yetiştirilen Ayvalık, Gemlik ve Domat zeytin çeşitlerinde, gençlik devresinde (0-25 yıl), verim devresinde (25-50 yıl) ve yaşlılık devresinde (50 yıl üstü) olan bahçelerde tesadüf parselleri deneme desenine göre belirlenmiş 5’er ağaçta budama yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda ağaç başına budama katsayısı 33.62 kg ağaç-1yıl-1, alan bazlı budama katsayısı 5668.63 kg ha-1yıl-1 bulunmuştur. Bu değerden yararlanarak zeytinliklerin birim alanının 50711.18 MJ ha-1yıl-1, Güney Marmara Kalkınma Bölgesi’nin ise 5.16 PJ budama artığı kaynaklı enerji potansiyeline sahip olduğu belirlenmiştir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectPruning Residueen_US
dc.subjectOliveen_US
dc.subjectCoefficienten_US
dc.subjectEnergy potentialen_US
dc.subjectBudama artığıen_US
dc.subjectZeytinen_US
dc.subjectKatsayıen_US
dc.subjectEnerji potansiyelien_US
dc.titleDetermination of Coefficients and Biomass Potential for Pruning Residuals in Some Olive Varietiesen_US
dc.title.alternativeZeytin Ağacı Budama Artık Potansiyelinin Hesaplanmasına Yönelik Katsayının Belirlenmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0001-8260-1667en_US
dc.authorid0000-0001-7679-6154en_US
dc.authorid0000-0003-0255-5678en_US
dc.authorid0000-0001-9670-5061en_US
dc.relation.ispartofKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Tarım Makinalari ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümüen_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Tarımsal Biyoteknoloji Bölümüen_US
dc.identifier.volume24en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage313en_US
dc.identifier.endpage318en_US
dc.institutionauthorÇiçek, Gıyasettin
dc.institutionauthorSümer, Sarp Korkut
dc.institutionauthorEgesel, Cem Ömer
dc.institutionauthorAydın, Arda
dc.identifier.doi10.18016/ksutarimdoga.vi.690022en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.authorscopusid36184406300en_US
dc.authorscopusid9841239200en_US
dc.authorscopusid22950365000en_US
dc.authorscopusid18036693600en_US
dc.identifier.wosWOS:000639677000009en_US
dc.identifier.trdizinid419233en_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record