Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorToman, Hüseyin
dc.contributor.authorŞahin, Hasan
dc.contributor.authorAydın, Halide
dc.contributor.authorŞimşek, Tuncer
dc.contributor.authorAltınışık, Uğur
dc.contributor.authorAltınışık, Hatice Betül
dc.contributor.authorDoğu, Tuğba
dc.date.accessioned2016-06-17T08:06:04Z
dc.date.available2016-06-17T08:06:04Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.citationToman, H., Şahin, H., Aydın, H., Şimşek, T., Altınışık, U., Altınışık, H. B. ve diğerleri. (2014). Yoğun bakım ünitesinde kullanılan iki farklı paranteral beslenme ürününün inflamatuar yanıta etkileri. Uluslararası Klinik Araştırmalar Dergisi, 2 (4), 160-164.en_US
dc.identifier.issn2148-0877
dc.identifier.urihttp://ijcronline.org/index.php/IJCR/article/view/674/523
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/1507
dc.description.abstractYoğun bakım ünitesinde (YBÜ) beslenme desteği en önemli rutin tedavi uygulamalarından biridir. YBÜ’de paranteral beslenme ürünleri hastaların bütün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanmaktadır. Yetersiz beslenme yetersiz inflamatuar yanıta neden olabilir. Bu çalışmada, YBÜ ünitesine farklı nedenler ile yatırılan ve paranteral olarak soya yağı bazlı ve zeytinyağı bazlı emülsiyonlar ile beslenen hastaların inflamatuar yanıtının Nötrofil lenfosti oranı (NLO), C-Reaktif Protein (CRP), ESR (eritrosit sedimantasyon hızı), APACHE II skoru ve SOFA skorlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda Glaskow Koma Skalası 3-4 olan 25 hastanın, yoğun bakım takip dosyaları ve labartuvar sonuçları retospektif olarak incelendi. Soya yağı bazlı emülsiyon (GrupS, n:14) ve zeytinyağı bazlı lipid emülsiyon (GrupZ, n:14) kullanan hastaların YBÜ’e yatırıldığı gün, 1., 3., 5. ve 10. günlerdeki NLO, CRP, ESR, APACHE II ve SOFA skorlar kaydedildi. GrupS’nin NLO‘ı 5. günde Grup Z’ye göre yüksek bulundu (p< 0,05). Grup Z’nin CRP değeri geliş günü Grup S’ye göre yüksek bulundu (p<0,05). Grup S’nin grup içi karşılaştırmasında geliş günündeki CRP değerlerinin diğer günlere göre düşük bulundu (p< 0,05). Grup S’nin ESR‘ı 5. günde Grup Z’ye göre yüksek olduğu görüldü (p< 0,05). Grup S’nin 1., 3., 5. ve 10. günlerindeki APACHE II Skorları Grup Z’ye göre yüksek bulundu (p< 0,05).Zeytinyağı bazlı lipid içeren beslenme solusyonları, soya bazlı lipid içeren beslenme solusyonlarına göre immün yanıt bakımından daha avantajlı görülsede, çalışmamızda hasta sayısının az olması ve hesaba katılmayan biçok faktörün bu durumu etkileyebileceği dikkate alınarak, hasta guplarının dikkatli seçildiği ve daha büyük vaka gruplarıyla prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.en_US
dc.description.abstractIn the Intensive Care Unit (ICU) one of the most important routine treatment applications is nutritional support. In ICU parenteral nutritional products are prepared to provide for all the patient‘s needs. Insufficient nutrition may lead to insufficient inflammatory response. This study aimed to compare the inflammatory response of patients admitted to the ICU for different reasons fed soya oil-based and olive oil-based emulsions in terms of neutrophil lymphocyte rate (NLR), C-reactive protein (CRP), erythrocyte sedimentation rate (ESR), APACHE II score and SOFA scores. Our study retrospectively investigated the intensive care monitoring files and laboratory results of 25 patients with Glasgow Coma Scale 3-4. The patients given soya oil-based emulsion (Group S, n:14) and olive oil-based lipid emulsion (Group Z, n: 14) had NLR, CRP, ESR, APACHE II and SOFA scores recorded on the day they were admitted to ICU and on the 1st, 3rd, 5th and 10th day in ICU. The NLR in Group S was higher than the value in Group Z on the 5th day (p<0.05). The CRP value in Group Z was higher on the day of admittance compared to Group S (p<0.05). Comparing within Group S, the CRP value on the day of admittance was lower than the values on the other days (p<0.05). In Group S the ESR on the 5th day appeared to be higher than in Group Z (p<0.05). The APACHE II scores in Group S were higher than Group Z on the 1st, 3rd, 5th and 10th days (p<0.05). While olive oil-based lipid nutritional solutions appear to have more advantages in terms of immunoresponse compared to soya-based lipid nutritional solutions, taking note of the low number of patients in our study and the many factors not considered that may affect the situation, there is a need for prospective studies with carefully chosen patient groups and larger case numbers.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesien_US
dc.rights.uriinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectYoğun bakım ünitesien_US
dc.subjectParenteral beslenmeen_US
dc.subjectİnflamasyonen_US
dc.subjectIntensive care uniten_US
dc.subjectParenteral nutritionen_US
dc.subjectİnflammationen_US
dc.titleYoğun bakım ünitesinde kullanılan iki farklı paranteral beslenme ürününün inflamatuar yanıta etkilerien_US
dc.title.alternativeInflammatory adverse effects of two different parenteral nutrition products used in the intensive care uniten_US
dc.typearticleen_US
dc.authoridTR22037en_US
dc.authoridTR18504en_US
dc.authoridTR19239en_US
dc.authoridTR193326en_US
dc.authoridTR40638en_US
dc.authoridTR18331en_US
dc.authoridyen_US
dc.relation.ispartofUluslararası Klinik Araştırmalar Dergisien_US
dc.department[Belirlenecek]en_US
dc.institutionauthor. . .en_US
dc.relation.publicationcategory. . .en_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record