Kocaköse, BurakAktürk, Duygu2025-01-272025-01-2720192148-127Xhttps://doi.org/10.24925/turjaf.v7i11.1990-2000.2985https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/355403https://hdl.handle.net/20.500.12428/15581Bu çalışma Çanakkale İli Kumkale Ovasında yapılmıştır. Araştırmada, bölge çiftçilerininüretimlerinde hangi faktörleri dikkate aldıkları ve elde ettikleri ürünlerin maliyetlerinin belirlenmesiamaçlanmıştır. Araştırmanın verilerini, yüz yüze görüşme yoluyla sağlanan birincil ve orijinalnitelikli anketler oluşturmuştur. Örnek hacim tabakalı örnekleme yöntemiyle belirlenmiş olup 99adet anket yapılmıştır. İşletmeler arazi büyüklüklerine göre sıralanmış ve 1-50, 51-100, 101 dekarve üzeri olmak üzere üç tabakaya ayrılmıştır. Üretici tercihleri belirlenirken Analitik HiyerarşiSüreci (AHS) yöntemi, ürün maliyetleri hesaplanırken de basit maliyet hesapları kullanılmıştır.Çalışmadaki kriterler, mekanizasyon, sulama olanakları, girdi temini, pazarlama olanakları,yetiştiricilik bilgisi, ürün fiyatları, girdi fiyatları ve işgücü olarak belirlenmiştir. Çalışmadan eldeedilen AHS sonuçlarına göre, alternatifler arasından buğday 0,213 puanla birinci, ayçiçeği 0,196puanla ikinci sırada yer almıştır. Geriye kalan alternatifler de sırasıyla çeltik, domates, tane mısır(tohumluk) ve silajlık mısırdır. AHS sonuçlarına göre tercih sıralaması buğday, ayçiçeği, çeltik,domates, tane mısır ve silajlık mısırdır. Ürün maliyetlerine bakıldığında ise domates 0,52 TL/ kg,çeltik 1,56 TL/kg, tane mısır 1,16 TL/kg, silajlık mısır 0,14 TL/kg, buğday 0,69 TL/kg ve ayçiçeği1,44 TL/kg bulunmuştur.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessİktisatİstatistik ve OlasılıkÇanakkale’de Tarımsal Faaliyet Gösteren İşletmelerin Üretim Tercihlerinin Ürün Maliyetleriyle DeğerlendirilmesiArticle7111990120010.24925/turjaf.v7i11.1990-2000.2985355403