Çil, OnurErdem, FatihAday, Mehmet Seçkin2025-01-272025-01-2720201300-30701309-6273https://doi.org/10.15237/gida.GD20078https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/398950https://hdl.handle.net/20.500.12428/14752Narın sahip olduğu yüksek besleyici değeri ve benzersiz duyusal özellikleri sebebiyle tüketici talebi ve ticari üretimi son yıllarda artmıştır. Buna ek olarak, nar biyoaktif bileşenler açısından zengin bir kaynaktır ve bu yüzden tüketimi sağlık bakımından birçok fayda sağlamaktadır. Klimakterik olmayan doğasına rağmen, pazarlanabilirliği ve tüketici tarafından kabulü; soğuk zararı, çatlama, kabukta kahverengileşme ve çürüme gibi çeşitli faktörlerden sınırlanmaktadır. Bu problemleri önlemek için farklı hasat sonrası uygulamalar kullanılmaktadır. Bu yöntemler; ısı uygulamaları, modifiye atmosfer ambalajlama, yenilebilir kaplamalar, kimyasal ajanlar ve engel teknolojisini içermektedir. Bu nedenle derlemenin amacı; narın sağlığa faydası, ekonomik değeri ve hasat sonrasında kullanılan farklı teknolojilerin bütün nar ve nar taneleri üzerine etkisini güncel kaynaklardan yararlanarak özetlemektirtrinfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyolojiGıda Bilimi ve TeknolojisiNAR (Punica granatum): SAĞLIĞA YARARI, EKONOMİK DEĞERİ VE HASATSONRASI MUHAFAZA METOTLARIReview Article45588189310.15237/gida.GD20078398950