Engindeniz, SaitAktürk, DuyguSavran, A. FerhanKoşum, NedimTaşkın, TurgayKesenkaş, HarunUzmay, Ayşe2025-01-272025-01-2720181018-88512548-1207https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/281128https://hdl.handle.net/20.500.12428/19061Bu araştırmanın temel amacı; İzmir, Çanakkale ve Balıkesir illerinde, üreticilerden derlenen veriler ışığında keçi sütü maliyetini saptamaktır. Araştırmada kapsama alınan illerde tabakalı (oransal) tesadüfi örnekleme ile 234 keçi yetiştiriciliği işletmesinden veriler derlenmiştir. Keçi yetiştiriciliği yapan işletmelerin 2013 yılı faaliyetleri hayvan sayısına göre üç grup altında analiz edilmiştir. Birinci grubu 75 baş ve daha az, ikinci grubu 76-150 baş, üçüncü grubu da 151 baş ve daha fazla hayvana sahip işletmeler oluşturmaktadır. İşletmelerde ortalama hayvan mevcudu 128.23 baştır ve hayvanların %44.90'ını Kıl keçi, %44.71'ini Sanen x Kıl melezi genotipler oluşturmaktadır. İşletme başına ortalama süt üretimi 26251.82 kg, hayvan başına ortalama günlük süt üretimi ise 1.65 kg olarak saptanmıştır. Üretici eline geçen ortalama süt fiyatı 1.31 TL/kg'dır. İşletmelerde ortalama süt maliyeti 0.75 TL/kg olarak saptanmıştır. Desteklerden yararlanılmaması durumunda maliyet 0.98 TL/kg olmaktadır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessVeterinerlikİktisatİzmir, Çanakkale ve Balıkesir İllerinde Keçi Sütü Maliyetinin Saptanması Üzerine Bir AraştırmaArticle5512736281128