Sarıyer, TolgaKuzucu, Fatih Cem2025-01-272025-01-2720192147-83842564-6826https://doi.org/10.33202/comuagri.540647https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/383890https://hdl.handle.net/20.500.12428/16443Olumsuz çevre koşulları tohumların çimlenme güçlerinin düşmesine ve çimlenme sürelerinin uzamasınaneden olmaktadır. Çimlenme esnasında karşılaşılan sorunlar fide gelişiminin azalmasına yol açarken sağlıklıtohumlardan elde edilen fideler daha iyi gelişim göstermektedir. Bu nedenle tohumlarda çimlenmeyi artırıcı önuygulamalar önem arz etmektedir. Tohumlarda çimlenmeyi artırıcı priming uygulamalarından biri de tohumlarıbelli bir süre suda bekletme işlemidir.. Karpuz tohumlarında priming ve NaCl stresi uygulamalarının bazı tohumkalite ve canlılık parametrelerin etkilerinin belirlenmesi amacı ile yapılan çalışmada Çanakkale bölgesindekikarpuz (Citrullus Lanatus cv. ‘Crimson Sweet’) üreticilerinden elde edilen karpuz tohumları, kontrol (priming veNaCl uygulanmayan), farklı priming (0, 50, 100 µM melatonin) ve tuz stresi (0, 50 mM, 100 mM NaCl)uygulamalarına tabi tutulmuştur. Denemede çimlenme oranı, hızı, hipokotil, radikula uzunluğu parametreleriüzerine yapılan ölçümler sonucunda priming uygulamaları ile iyileşme gösteren kalite parametrelerinin, NaClstresi ile azaldığı görülmüştür. NaCl stresinin etkisini azaltmada 50 µM ve 0 µM melatonin dozlarının her ikisideetkili olurken 50 µM melatonin uygulaması en olumlu etkiyi 0 µM melatonin uygulaması ise en az etkiyigöstermiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyolojiBitki BilimleriFarklı Dozlardaki Melatonin Kullanılan Priming (Önçimlendirme) uygulamalarının NaCl Stresindeki Karpuz (Citrullus lanatus var. ‘Crimson sweet’) Tohumlarının Bazı Canlılık Parametreleri Üzerine EtkileriArticle7234334810.33202/comuagri.540647383890