Şanlıbaba, PınarTezel, Başar Uymaz2025-01-272025-01-2720151304-75822148-015Xhttps://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/194319https://hdl.handle.net/20.500.12428/18738Gıda teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak gıdaların muhafazasında kullanılan klasik yöntemlerin yanında birçok alternatif yeni teknolojilerin kullanımı da gündemdedir. Bakteriyosin ve bakteriyofajlar doğal gıda biyokoruyucuları olarak tanınmakta ve alternatif gıda muhafaza teknolojileri arasında yer almaktadır. Bakteriyofajlar hücre içi zorunlu parazitler olup, çoğalmaları için canlı bakteri hücrelerine gereksinim duyarlar. Listeria monocytogenes son dönemlerde üzerinde en çok araştırma yapılan, insan ve hayvan türleri için önemli patojen mikroorganizmalardandır.L. monocytogenes açısından en riskli gıdalar tüketime hazır ve soğukta uzun süre depolanmış gıdalardır. Bu derlemede gıda kaynaklı patojenlerden L. monocytogenes'in gıdalarda biyokontrolü amacıyla dünyada yapılan faj uygulama çalışmaları özetlenmeye çalışılmıştırtrinfo:eu-repo/semantics/openAccessMikrobiyolojiBiyoteknoloji ve Uygulamalı MikrobiyolojiGıda Bilimi ve TeknolojisiGıdalarda Listeria monocytogenes'in Biyokontrolünde Faj UygulamasıReview Article1318188194319