Öğütcü, MustafaKarabayır, AliDincer, Elif2025-01-262025-01-262019https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=T1mWGp9MngYYkCSgiJvtVljqWTsuCvvJmOKrtG_U9GCzqDaCUld4wuoDIUVCnFsVhttps://hdl.handle.net/20.500.12428/8261Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim DalıBu çalışmada bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) rasyonlarına farklı oranlarda yapılan nar çekirdek yağı (NÇY) katkısının bıldırcınların büyüme performansı, bazı kan parametreleri ve yumurta kalitesi üzerine etkisi incelenmiştir. Deneme grupları, kontrol (KNT) grubu (nar çekirdek yağı katkısız diyet), %1 NÇY, %3 NÇY ve %5 NÇY içeren diyet olmak üzere 4 grup şeklinde oluşturulmuştur. Her grup, 3 tekerrürlü ve her tekerrürde de 10 adet bıldırcın olacak şekilde hazırlanmış ve çalışmada 5-7 günlük 120 adet bıldırcın kullanılmıştır. Kafeslerin bulunduğu ortamın ortalama sıcaklığı 25,60 °C, ortalama nem %61,02 ve aydınlatma süresi günde ortalama 16 saat olarak belirlenmiş ve çalışma 12 hafta boyunca sürdürülmüştür. Çalışma kapsamında bıldırcınlardan elde edilen yumurtaların fiziko-kimyasal özellikleri ile amino asit, mineral madde ve yağ asitleri kompozisyonları belirlenmiştir. Rasyona ilave edilen nar çekirdek yağının bıldırcınların kan kolesterol ve trigliserid seviyesini önemli ölçüde düşürdüğü tespit edilmiştir. Nar çekirdek yağı ilavesinin bıldırcın yumurtasının kabuk ağırlığı ve toplam yağ içeriği üzerine etkili olduğu gözlemlenmiştir. Özellikle, nar çekirdek yağı ilavesinin bıldırcın yumurtasının toplam doymuş yağ ve çoklu doymamış yağ asidi içeriğini artırdığı, tekli doymamış ve toplam doymamış yağ asidi içeriğini azalttığı tespit edilmiştir. Ayrıca, farmasötik ve nutrösötik bir bileşen olan punisik asit (C18:3, n-5; ?-5) içeren yumurtalar elde edilmiştir. Çalışmada sonuç olarak, bıldırcın rasyonlarına ilave edilen nar çekirdek yağının, özellikle bıldırcın yumurtasının yağ asidi bileşimini geliştirdiği belirlenmiştir.The aim of this study was to investigate the effect of addition of pomegranate seed oil (PSO) into quail (Coturnix coturnix japonica) feeds on growth performance, some blood parameters and egg quality. Experimental design was as follows: four diet groups these were prepared, control (KNT) group (without PSO), feed containing 1% PSO feed with 3% PSO and feed with %5 PSO. Each group was prepared with 3 replications and 10 quails in each replicate and 5-7 day ages 120 quails were used in the study. The average temperature of the environment in which the cages were located was 25,60 °C, the average humidity was 61,02% and the illumination period was determined as 16 hours on average and the feeding study period was 12 weeks. PSO added to the quail feed was found to significantly reduce the blood cholesterol and triglyceride levels of the quails. It was observed that the addition of PSO was effective on the shell weight and total fat content of the quail eggs. Particularly, it was found that the addition of PSO increased the total saturated and polyunsaturated fatty acids content of the quail eggs, reducing the content of monounsaturated and total unsaturated fatty acids. Eggs containing punicic acid (C18:3, n-5; ?-5), a pharmaceutical and nutritional component, which is significantly present in PSO, were obtained. In conclusion, it was determined that PSO added into quail feed especially improved the fatty acid composition of the quail eggs.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessGıda MühendisliğiFood EngineeringBıldırcın (Coturnix coturnix Japonica) yemlerine farklı oranlarda yapılan nar çekirdek yağı katkısının büyüme performansı ve yumurta kalitesi üzerine etkisinin belirlenmesiDetermination effect of the added different level of pomegranate seed oil on quail (Coturnix coturnix Japonica) growth performance and egg qualityMaster Thesis173543654