Ergin, FiruzeKüçükçetin, AhmetOral, AyhanGürsoy, Oğuz2025-01-272025-01-2720171304-75822148-015Xhttps://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/246666https://hdl.handle.net/20.500.12428/18495Probiyotik bir üründen beklenen faydaların sağlanabilmesi için ürünün raf ömrü sonuna kadar en az 108-109 kob/g düzeyinde canlı probiyotik mikroorganizma bulundurması gerekmektedir. Probiyotik mikroorganizmaları olumsuz koşullara karşı korumak amacıyla çok sayıda yöntem geliştirilmiştir. Konu ile ilgili yapılan çalışmalar, probiyotik mikroorganizmaların canlılığını korumada en etkili yöntemlerden birinin mikrokapsülasyon olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, mikrokapsülasyon işlemi sırasında probiyotik mikroorganizmalar yüksek sıcaklık, dehidrasyon, yüksek osmolarite gibi olumsuz koşullara maruz kalabilmektedir. Elektrohidrodinamik atomizasyon yani elektroeğirme ve elektropüskürtme yöntemleri kullanılarak söz konusu olumsuz koşulların üstesinden gelinebilmektedir. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda; yüksek voltaj altında kapsüller (elektropüskürtme) veya lifler (elektroeğirme) üretilmesini sağlayan elektrohidrodinamik atomizasyon tekniğinin, probiyotik mikroorganizmaların canlılıklarının korunması açısından diğer mikrokapsülasyon yöntemlerine alternatif olabileceği belirtilmiştir. Bu derlemede, elektrohidrodinamik atomizasyon tekniğinin temelleri ve elektropüskürtme yönteminin probiyotik mikroorganizmaların mikrokapsülasyonunda kullanım olanakları ile ilgili bilgi verilmesi amaçlanmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessMikrobiyolojiBiyoteknoloji ve Uygulamalı MikrobiyolojiGıda Bilimi ve TeknolojisiElektropüskürtme Yönteminin Probiyotik Mikroorganizmaların Mikrokapsülasyonunda KullanımıReview Article153281287246666