Sakaldaş, MustafaKuzucu, Canan ÖztokatKaynaş, Kenan2025-01-272025-01-2720091304-9984https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/97294https://hdl.handle.net/20.500.12428/18810Bu çalışmada; Çanakkale yöresinde yetiştirilen “Dellteks F1” hibrit çeşit kantolop kavunlarda, hasat sonrası 1-MCP ($Smartfresh^{TM}$) uygulamalarının farklı depolama sıcaklıklarında etkileri incelenmistir. Bu amaçla, Çanakkale Kumkale bölgesinden hasat edilen kavun meyvelerinde iki farklı dozda 1-Methylcyclopropene uygulaması yapılmıs ve meyvelerin bir kısmı 4± 0,5°C sıcaklık ile %90- 95 oransal nem kosullarında, diger kısmı ise 20±1°C sıcaklık ile %55- 60 oransal nem kosullarında 3 hafta süreyle depolanmıslardır. Meyvelerde, hasat yapıldıktan sonra ve uygulama sonrası depolama bitiminde meyve kalitesini ifade eden bazı ölçümler yapılmıstır. Bu ölçümler; ağırlık kaybı, meyve eti sertligi, suda çözünür kuru madde oranı ve titre edilebilir toplam asitlik miktarı olmustur. Ayrıca mikrobiyel veya bakteriyel etmenlerden ileri gelen bozulmaların oranı gözlemsel olarak saptanmıstır. Elde edilen sonuçlara göre; meyve eti sertligi, agırlık kaybı, bozulma oranı ve suda çözünür kuru madde oranı gibi parametreler açısından, 4± 0,5°C sıcaklık ile %90- 95 oransal nem kosullarında 1- MCP uygulamaları “Dellteks F1” kavununun kalitesi üzerine olumlu etkilerde bulunmuştur.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriÇevre BilimleriZiraat MühendisliğiHasat sonrası 1-Methylcyclopropene uygulamalarının farklı sıcaklık derecelerinde depolanan kavunlarda (Cucumis melo L. cv. Dellteks F1) meyve kalitesi üzerine olan etkileriArticle411997294