Çamoğlu, GökhanAşık, ŞerafettinGenç, LeventDemirel, Kürşad2025-01-272025-01-2720101018-88512548-1207https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/106948https://hdl.handle.net/20.500.12428/18261Bu çalışmada, 2007 ve 2008 yıllarında Çanakkale yöresinde damla sulama ile sulanan karpuz bitkisinde (Citrullus vulgaris) su stresinin bitki su tüketimine, su kullanım randımanına, verime ve kalite parametrelerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla altı farklı sulama konusu (tüketilen suyun %100’ü (kontrol), %80’i, %60’ı, %40’ı, %20’si ve susuz) oluşturulmuştur. Topraktaki eksik nemin tam olarak karşılandığı kontrol konusunda (%100), ortalama mevsimlik bitki su tüketimi 475 mm ve uygulanan ortalama toplam sulama suyu miktarı ise 403 mm olarak bulunmuştur. Verim, denemenin ilk yılında konulara göre 7.04-56.34 t$ha^ {-1}$, ikinci yılında ise 13.66-64.82 t$ha^ {-1}$ arasında gerçekleşmiştir. Konulara göre ortalama su kullanım randımanları, sulama suyu kullanım randımanları ve uygulanan sulama suyunun bitki su tüketimini karşılama yüzdeleri sırasıyla 6.58- 12.94 kg $m^ {-3}$, 7.92-12.51 kg $m^ {-3}$ (susuz konusu hariç), % 30-85 arasında olmuştur. Ortalama verim tepki etmeni 1.328 bulunmuştur. Kalite parametrelerinden tek meyve ağırlığı, meyve çapı, meyve boyu ve meyve eti kalınlığı konulara göre farklılık gösterirken, pH ve suda çözünür kuru madde miktarı herhangi bir farklılık göstermemiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessZiraat MühendisliğiBitki BilimleriDamla sulama ile sulanan karpuzda su stresinin bitki su tüketimine, su kullanım randımanına, verime ve kalite parametrelerine etkisiArticle472135144106948