Durmaz, Ahmet HakanTiryaki, Osman2025-01-272025-01-2720182459-1580https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/380087https://hdl.handle.net/20.500.12428/18498QuEChERS metodu ile “Golden Delicious” ve “Starking Delicious” elma çeşitlerinde chlorpyrifosetken maddenin kalıntı analizi için 0.05, 0.5 ve 5.0 mg/kg seviyelerinde zenginleştirme yapılarak validasyon gerçekleştirilmiştir. Analizler yapıldıktan sonra LC-MS/MS kullanılarakkromatografik ayrıştırma yapılmıştır. Matris etkisini elimine etmek için matrisli kalibrasyon(MC) kullanılmıştır. Bu yüzden, MCGolden D ve MCStarking D kalibrasyonları kullanılmıştır. Metodun validasyonu, gerçeğe yakınlık (accuracy), kalibrasyonun doğrusallığı, geri alım, cihazdedeksiyon limiti, metodun tespit limiti, tekrar edilebilirlik ve kesinlik gibi kriterler ile gerçekleştirilmiştir. Her iki çözücü kalibrasyon kurvesi ve her iki matris kalibrasyon eğrisi 5-200pg/µl aralığında lineer olarak bulunmuştur. Golden D örneğinden geri alımı; %8.36-14.03 tekrar edebilirlik değerleri ile %70.87-112.99 arasında bulunmuştur (ortalama geri alım %89.32).Starking D elma örneği için ise geri alım; %1.96-12.88 tekrar edebilirlik değerleri ile%69.08-100.3 arasında bulunmuştur (ortalama geri alım %79.82). Tüm metodun geri alımı%15.68 relatif standart sapma ile %84.60 olarak bulunmuştur. Tüm bulgular olması gerekengeri alım sınırlarına (%70-120) ve tekrar edebilirlik kabul oranı için belirtilen değerlere (RSD?% 20) uygundur.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessKimyaTıbbiElmalarda Chlorpyrifos’un QuEChERS Analiz Yöntemi ile Metot ValidasyonuArticle423345380087