Koç, İbrahimYardım, Erdal NecipÇelik, AliMendeş, MehmetMirtagioğlu, HamitNamlı, Ayten2025-01-272025-01-2720182147-31292147-3188https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/325034https://hdl.handle.net/20.500.12428/18665Bu çalışma fındık kabuklarından elde edilen odun sirkesi’nin, in-vitro şartlarında Aspergillus niger ve Penicilliumdigitatum’a karşı antifungal etkisini saptamak amacıyla yapılmıştır. Odun sirkesi’nin %1, %3, %5, %7 ve %10mL’lik konsantrasyonlarının dâhil edildiği Patates Dekstroz Agar (PDA)’a, mikrofungusların 5 mm çapındakimiselyum diskleri inoküle edildikten sonra 24±1 oC’de 7 gün boyunca inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyonunsonunda mikrofungusların koloni çapları ölçülmüş ve kontrollere göre odun sirkesinin % engelleme oranlarıhesaplanmıştır. Yapılan varyans analizi sonucunda dikkate alınan uygulamalar arasında istatistiksel olarak önemlifarkların bulunduğu görülmüştür (P=0.000). Varyans analizi sonucunda uygulanan Dunnett testi sonucunda isekontrol grubu ile %1 mL odun sirkesi hariç, odun sirkesinin diğer dozları arasında istatistiksel olarak önemlifarkların bulunduğu görülmüştür. Sonuç olarak; odun sirkesinin küf mantarlarını engellemede kullanılabileceğisonucuna varılmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessMantar BilimiÇevre BilimleriFındık Kabuklarından Elde Edilmiş Odun Sirkesi’ nin In-Vitro Şartlarında Antifungal Etkisinin BelirlenmesiArticle72296300325034