Kahraman, ÖzgürAkçal, Arda2025-01-272025-01-2720182147-83842564-6826https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/326144https://hdl.handle.net/20.500.12428/20235Göl soğanı (Leucojum aestivum L.), ihracatına kota sınırlamasıyla izin verilen türlerden birisidir. Soğançevre büyüklüğü 7,5 cm üzerindeki göl soğanlarının ihracatına izin verilmektedir. Bu çalışma, topraksız tarımyöntemi kullanılarak farklı besin eriyiği reçetelerinin göl soğanı gelişimi üzerine etkilerini belirlemek için Kasım2015 ile Haziran 2016 tarihleri arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe BitkileriBölümü’nün ısıtmasız cam serasında yürütülmüştür. Bitkisel materyal olarak 8 cm çevre uzunluğundaki gölsoğanları, yetiştirme ortamı olarak perlit torba kültürü kullanılmıştır. Soğanlar içi perlit dolu plastik torbalaradikildikten sonra kökler oluşana kadar su verilmiş. Daha sonra bitkilere dört farklı besin eriyiği (NS %125 NPK,NS %150 NPK, NS %175 NPK ve NS %200 NPK) uygulanmıştır. Denemeden yaprak sayısı, yaprak eni, yaprakkalınlığı, yaprak uzunluğu, gövde çapı, çiçek sayısı, kök uzunluğu ve soğan çapı parametreleri elde edilmiştir.Bu parametrelere SPSS 23 yazılımıyla ile varyans analizi ve Duncan çoklu karşılaştırma testi uygulanmıştır.Farklı besin eriyiği kullanımının yaprak sayısı, yaprak uzunluğu, yaprak eni, gövde çapı ve çiçek sayısı üzerineetkisinin önemsiz, yaprak kalınlığı, kök uzunluğu ve soğan çapı üzerine ise önemli bulunmuştur. En yükseksoğan çapı NS %200 NPK (32,58 mm) ve NS %125 NPK (32,24 mm) besin eriyiği gruplarında gerçekleşmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriBitki BilimleriTopraksız Tarımda Farklı Besin Eriyiği Reçetelerinin Göl Soğanı Gelişimi Üzerine EtkileriArticle6Özel sayı169176326144