Gül, M.KemalEgesel, Cem ÖmerKahrıman, FatihTayyar, Şemun2025-01-272025-01-2720061301-31652636-8595https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/64791https://hdl.handle.net/20.500.12428/18202Genotip ve yetiştirme koşullarına göre tohumunda %16.4-31.2 o- randa ham protein bulunan nohut hayvansal protein kaynaklarının yetersiz ve pahalı olduğu gelişmekte olan ülkelerde, beslenme açısından ucuz prote- in kaynağı olarak büyük öneme sahip bir yemeklik tane baklagildir. Çanak- kale yöresinde genellikle yazlık olarak ekilen nohut veriminde hava koşul- larına bağlı olarak önemli dalgalanmalar görülmektedir. Yörede geçiş bölgesi iklimi hakim olması nedeniyle kışları Akdeniz ve Ege bölgelerine göre daha sert geçmektedir. Yörede kışlık olarak yetiştirilen tek yemeklik dane baklagil türü bakladır. Nohutun bu yörede Akdeniz bölgesinde olduğu gibi kışlık olarak yetiştirilme olanaklarının araştırılması yüksek verim ala- bilmek bakımından önem taşımaktadır. Yöremizde kışlık nohut yetiştirme olanaklarını araştırmak amacıyla ICARDA kökenli 10 nohut hattı kullanı- larak ÇOMÜ Ziraat Fakültesi bünyesinde yürütülen bu çalışmada deneme- ler 2003-2004 ve 2004-2005 yetiştirme sezonlarında tesadüf blokları de- neme desenine göre 4 sıra halinde 5 m2’lik parsellerde kurulmuştur.Kışa dayanıklılık standart çeşitte % 55.42 iken diğer hatlarda % 70.91 ile % 78.75 arasında değiştiği saptanmıştır. Dane veriminde standart çeşitte 266.92 kg/da, diğer hatlarda da 296.03 kg/da ile 381.68 kg/da ara- sında bulunmuştur. Elde edilen ilk iki yıla ait bulgulara göre, yöremizde kışlık nohut ile ilgili bir çok özelliğin yazlık ekimlere göre daha avantajlı olabileceği; verim özelliği ve makinalı hasada uygunluk açısından kışlık ekimlerin daha avantajlı olabileceği saptanmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriZiraat MühendisliğiBitki BilimleriZiraatToprak BilimiÇanakkale yöresinde nohut bitkisinin kışlık olarak yetiştirilebilme olanaklarıArticle201576664791