Altın, PınarYüceer, Yonca Karagül2025-05-292025-05-2920051304-75822148-015Xhttps://hdl.handle.net/20.500.12428/31962Many analysis used to identify aroma compounds in a food matrix. One of them is headspace technique. It is divided in two: “static” and “dynamic” headspace analysis. The principle of both techniques is similar and based on volatility and polarity difference between food and aroma compounds. While static headspace analysis requires equilibrium time, dynamic headspace do not. Vials, traps and syringes had many special features are used for headspace analysisGıdalarda bulunan aroma maddelerinin analizi amacıyla birçok metot kullanılmaktadır. Tepe boşluğunda toplanan uçucu bileşenlerin analizi gıda matriksi içinde bulunan aroma bileşenlerinin belirlenmesi amacıyla kullanılan yöntemlerden biridir. Bu analizler statik ve dinamik olarak ikiye ayrılmaktadır. İkisi de aroma maddeleri ile ürün matriksinin uçuculuk veya polarite özellikleri arasındaki farka dayanmaktadır. Statik tepe boşluğu analizinde işlem için belli bir denge zamanına ihtiyaç duyulurken, dinamik tepe boşluğu analizinde bu zamana gerek duyulmamaktadır. Bu analizler için çeşitli özelliklerde vialler, trapler ve şırıngalar kullanılmaktadır.a İçinde belirli miktarda örnek bulunan vial Gaz Kromatografisinin ısıtıcı bölmesine konur ve işlem tamamlandıktan sonra 'loop' vasıtasıyla GC' ye enjekte edilirtrinfo:eu-repo/semantics/openAccessHeadspace analysisstatic and dynamicANALYSIS OF AROMA COMPOUNDS IN FOODS USING HEADSPACE TECHNIQUETepe Boşluğu Tekniği Kullanılarak Gıdalarda Aroma Maddelerinin AnaliziArticle311619