Kaya, SeçkinErken, Okan2025-01-272025-01-2720182147-83842564-6826https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/382722https://hdl.handle.net/20.500.12428/18625Ülkemizde tarımsal üretim yapılan toprakların büyük bir çoğunluğu organik madde miktarı bakımındanaz ya da çok az olarak bilinmektedir. Bu nedenle toprağın organik madde içeriklerinin arttırılması tarımsalüretimin önemli unsurlarından birisidir. Topraktaki organik madde miktarı bitkilerin beslenme durumlarınadoğrudan etkide bulunabilmektedir. Bu da verime olduğu gibi meyve kalitesine de etki eder. Bu amaçla, farklıorganik kompostlaştırılmış gübrelerin domatesin kalitesinin önemli bileşenlerinden olan organik asitlere olanetkilerinin belirlenmesi amacıyla denemeler Balıkesir Gönen sınırları içinde bulunan üretici arazilerinde 2013yılında kurulmuştur. Çalışmada kullanılan kompostlaştırılmış organik gübreler hem tekil olarak hem de toprakanalizi sonucunda elde edilen veriler karşılığına denk gelen sentetik gübreler ile karıştırılarak parsellereuygulanmıştır. Uygulanan gübreler, Biyogaz kompostu (BK), biyogaz kompostu + konvansiyonel uygulama(BK+K), Sığır gübresi kompostu (SG), Sığır gübresi kompostu + konvansiyonel uygulama (SG+K),Konvansiyonel uygulama (K), ve hiçbir gübrenin uygulanmadığı kontrol (C) uygulamasıdır. Hasat sonrasımeyveler HPLC ile analizlere tabii tutulmuş ve askorbik asit (mg/100g), oksalik asit (mg/100g), Tartarik asit(mg/100g), Malik Asit (mg/100g), Malonoik asit (mg/100g), Laktik asit (mg/100g), Asetik asit (mg/100g), Sitrikasit (mg/100g) miktarları belirlenmiştir. Laktik asit dışında belirlenen diğer organik asit miktarları istatistikiolarak önemli bulunmuştur. Beslenmede önemli antioksidantlardan olan askorbik asit miktarı kontroluygulamasından 38,74 mg/100g, en düşük ise 25,30 mg/100g ile konvansiyonel olarak yetiştiricilik yapılandeneme parsellerinden elde edilmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyolojiBahçe BitkileriKimyaOrganikKimyaTıbbiBitki BilimleriFarklı Organik Gübrelerden Oluşturulan Kompostların Domateste Bazı Organik Asitlerin Değişimi Üzerine EtkileriArticle62123130382722