Albayrak, RükiyeKorkmaz, Müesser2025-01-272025-01-2720222619-9548https://doi.org/10.33083/joghat.2022.118https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/526851https://hdl.handle.net/20.500.12428/16423Bu çalışmanın amacı Gökçeada’da faaliyet gösteren yiyecek – içecek işletmelerinin gıda alerjileri uygulamaları kapsamında\rincelenmesidir. Çalışmada ayrıca işletme çalışanlarının gıda alerjilerine ilişkin bilgi düzeylerinin belirlenmesi ve işletme\rmenülerinin alerjen gıdalar içeriği bakımından değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada Gökçeada\rilçe merkezinde faaliyet gösteren 19 yiyecek - içecek işletmesi ziyaret edilerek, 28 işletme çalışanına yüz-yüze anket uygulanmış\rve işletme menüleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda katılımcıların gıda alerjilerine karşı bilgi ve tutum düzeyinin orta seviyede,\rgıda alerjilerine ilişkin uygulama düzeyinin ise ileri seviyede olduğu belirlenmiştir. Ancak yapılan gözlem neticesinde 19 işletmenin\rtamamında gıda alerjen tablosu, gıda alerjisine uygun menü ve gıda alerjisi kapsamında tüketicilere alternatif olarak sunulabilecek\riçerikte ürünler bulunmadığı tespit edilmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBeslenme ve DiyetetikHalk ve Çevre SağlığıGıda Bilimi ve TeknolojisiGÖKÇEADA’DA FAALİYET GÖSTEREN YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNİN GIDA ALERJİLERİ UYGULAMALARI KAPSAMINDA İNCELENMESİArticle5111813210.33083/joghat.2022.118526851