Çelik, KemalÖztürkcan, Orhan2025-01-272025-01-2720001300-5774https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/26150https://hdl.handle.net/20.500.12428/18204Bu çalışmada, Çanakkale yöresinde üretilip depolanan yem ve yem hammaddelerinde aflatoksin B, (AFBı) kirliliklerinin1 saptanması amaçlanmıştır. Bölgede yoğun olarak etlik piliç, küçükbaş; hayvan ve süt üretimi yapılmaktadır. Bölgenin nemli kıyı bölgesi olması,, üretim ve depolama koşullarındaki olumsuzluklar yöredeki üretim için her zaman mikotoksin riski oluşturmaktadır Çalışmada, yöreden örneklenen 64 hammaddenin ince Tabaka Kromatoğrafîsi (TEC); yöntemiyle aflatoksin $B_1$ analizleri yapılmış, sonuçlar FDA değerlerine göre yorumlanmıştır. İncelenen 64 örneğin 13' ünde 5-ila 15 ppb arasında aflatoksin $B_1$ saptanmıştır. Örneklerdeki ortalama $AFB_1$ kirliliği % 21.66 olarak hesaplanmıştır. Bu sonuç değerlendirildiğinde, saptanan değerlerin yüksek olmadığı, ancak aflatoksin ile bulaşık yemlerin uzun süreçlerde tüketilmesinin insan ve hayvan beslenmesinde önemli sorunlara;yol açabileceği bilinmektedir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessToksikolojiGıda Bilimi ve TeknolojisiVeterinerlikÇanakkale yöresindeki bazı yem ve yem hammaddelerinde aflatoksin kirliliklerinin araştırılmasıOther142313113726150