Kılıç, CenkerGöksan, TolgaAk, İlknurGökpınar, Şevket2025-01-272025-01-2720061300-15902148-3140https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/64709https://hdl.handle.net/20.500.12428/18943Mikroalgal biyoteknoloji kapsamında sıklıkla kullanılan türlerden Spirulina platensis’in üretimi son yıllarda ülkemizde de başarıyla gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmada, düz ve spiral formda olan iki farklı Spirulina suşunun büyüme karakteristikleri incelendi. Ayrıca, klorofil ve kuru ağırlık ölçümlerinde pratiklik sağlayacak spektrofotometrik ölçümler çalışıldı. Deneme süresince, hücre sayıları haricinde tüm parametrelerin birbirine benzerlik gösterdiği saptandı. Denemenin başında spiral/düz form oranı 2.43 iken bu oran deneme sonunda 5.53’e yükseldi. Spektrofotometrik ölçümler, kültürlerde büyümenin izlenmesinde pratiklik sağlaması bakımından önemlidir. Bu kapsamda, 680 nm’de ölçülen absorbans değeri ile kuru ağırlık ve klorofil a miktarları arasında önemli bir ilişki olduğu saptandı (p<0.05). Sonuç olarak, her iki formun büyüme parametreleri arasında önemli bir fark olmasa da spiral formun hasadında yaşanan problemlerden dolayı düz formun kullanılmasının daha uygun olacağı düşünülmektedir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyolojiİki farklı Spirulina platensis suşunun büyüme özelliklerinin karşılaştırılmasıArticle231-218919264709