Kanvermez, ÇağdaşSümer, Sarp Korkut2025-01-272025-01-2720210378-29211309-1034https://doi.org/10.33630/ausbf.821707https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/447025https://hdl.handle.net/20.500.12428/16522Tarım sektörü, çok farklı tehlike ve riskleri barındırması nedeniyle, iş sağlığı ve güvenliği bakımındanincelendiğinde dünya genelinde en tehlikeli iş kollarından biri olarak görülmektedir. Bu sektörde çalışan çoğuişçi, iş sağlığı ve güvenliği kanunu ve ilgili yönetmelikleri ile 4857 Sayılı İş Kanunu’nun kapsamı dışındakalmaktadır. Tarım sektöründe çoğu işletme; çalışan sayısı 50 kişinin altında veya kendi nam ve hesabınaçalışan aile işletmeleridir. Söz konusu bu gruplar İş Kanunu ve İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamı dışındakalmaktadır. Bunun sonucu olarak da iş güvenliğine ilişkin mevzuat hükümleri ancak büyük tarımişletmelerinde uygulanmakta ve küçük işletmelerde iş kazaları, iş günü kayıpları, meslek hastalıkları gibivakalar yasal olarak takip edilememektedir. Bu çalışmada tarım sektörü çalışanlarının ilgili kanun veyönetmeliklerde kapsam dışı kalmaları, tarımın kendisine özgü çalışma ve uygulama özellikleri ile çalışanlarındurumları (çocuk veya genç işçi olması, gebe kadınlar, yaşlılar vb.) birlikte değerlendirilmiştir. Yapılandeğerlendirmelerde, çalışma istatistikleri, literatür bilgisi ve iş hukuku ile iş sağlığı ve güvenliği kanunlarıdikkate alınmış ve öneriler getirilmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessTarımsal Ekonomi ve PolitikaSağlık Politikaları ve HizmetleriHukukTÜRKİYE’DE TARIM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN KANUN VE İŞ HUKUKU KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİArticle76257559510.33630/ausbf.821707447025