Engin, BurcuGüneşer, OnurYüceer, Yonca Karagül2025-01-272025-01-2720091300-30701309-6273https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/92214https://hdl.handle.net/20.500.12428/20446Bu çalışmanın amacı ultraviyole uygulamasının sütün mikrobiyel kalitesine etkisinin araştırılmasıdır. Bu amaçla, 5 farklı süt üreticisinden elde edilen süt örneklerine pastörizasyon ve ultraviyole (UV) işlemi uygulanmıştır. Uygulama yapılan örneklerde toplam aerobik mezofilik bakteri, koliform, E. coli, maya-küf, Streptococcus spp. ve Lactobacillus spp. sayımları gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, çiğ süte uygulanan işlemlerin söz konusu mikroorganizmalar üzerine etkileri önemli bulunmuştur. Süt örneklerinin toplam aerobik mezofilik bakteri ve koliform popülasyonu üzerine UV uygulamasının pastörizasyon işlemi kadar etkili olduğu ve önemli düzeyde redüksiyon sağladığı tespit edilmiştir. Ancak UV uygulamasının maya-küf ve Streptococcus spp. üzerine etkisinin daha düşük olduğu belirlenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessMikrobiyolojiGıda Bilimi ve TeknolojisiUltraviyole ışınlarının sütün mikrobiyel özellikleri üzerine etkisiArticle34530330892214