Müftüoğlu, Nuray MücellÇıkılı, YakupTürkmen, CaferAkçura, Mevlüt2025-01-272025-01-2720222757-5195https://doi.org/10.28979/jarnas.910628https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1120988https://hdl.handle.net/20.500.12428/15904Sakız fasulyesi bitkisine farklı dozlarda uygulanan molibdenin yeşil bitkide, yeşil baklada ve tohumdaki toplam azot, demir, bakır, çinko, mangan ve molibden elementleri üzerine etkisinin belir- lenmesi amaçlanmıştır. Bitki materyali olarak sakız fasulyesi, uygulama materyali olarak molibden elementinin 5 farklı dozu (0, 50, 100, 150, 200 ?gMo/kg) kullanılmıştır. Yeşil bitki, yeşil bakla ve tohumda en yüksek toplam azot miktarı 100 ?gMo/kg uygulamasında tespit edilmiştir. En yüksek top- lam demir miktarı bitki ve baklada kontrolde, tohumda ise 200 ?gMo/kg uygulamasında elde edilmiş- tir. En yüksek toplam bakır miktarı bitkide 200 ?gMo/kg uygulamasında, baklada kontrolde, tohumda ise 50 ?gMo/kg uygulamasında tespit edilmiştir. En yüksek toplam çinko miktarı bitkide ve baklada 50 ?gMo/kg uygulamasında, tohumda ise tanıkta saptanmıştır. En yüksek toplam mangan miktarı bit- kide ve baklada 150 ?gMo/kg uygulamasında, tohumda ise tanıkta elde edilmiştir. En yüksek toplam molibden miktarı bitkide ve baklada 150 ?gMo/kg uygulamasında, tohumda ise 200 ?gMo/kg uygu- lamasında tespit edilmiştir. Toplam azot miktarları arasında bitki ve bakla değerlerinde istatistiksel olarak %1, toplam demir miktarları arasında tohumda istatistiki anlamda %5, toplam bakır miktarları arasında istatistiki anlamda baklada %5, toplam molibden miktarları arasında istatistiki anlamda bit- kide, baklada ve tohumda %1 önem düzeyinde fark elde edilmiştir. Toplam mangan ve toplam çinko miktarları arasında istatistiki anlamda bir fark tespit edilmemiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessKimyaAnalitikBahçe BitkileriMolibden Uygulamasının Sakız Fasulyesinin (Cyamopsis tetragonoloba L.) Farklı Organlarında Bazı Besin Elementleri Miktarına EtkisiArticle811710.28979/jarnas.9106281120988