Kesmen, NihalKaynaş, Kenan2025-01-272025-01-2720182459-1580https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/380089https://hdl.handle.net/20.500.12428/17829Bu çalışmayla Bayramiç Beyazı nektarin meyvesinin kalitesinin korunması ve depolamasüresinin uzatılmasıyla pazarda daha fazla yer alması hedeflenmiştir. Bu amaç kapsamındauygun şartları sağlayan meyveler hasat edilerek 0ºC sıcaklık ve %90-95 oransal nem içerensoğukta 50 gün süreyle depolanmıştır. Depolamada; herhangi bir uygulama yapılmadanplastik kasalar içerisinde (kontrol), düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) ambalaj (MAP1)içerisinde, özel su buharı geçirgenliğine sahip (polipropilen + ethylvinilin) LDPE (MAP2)ambalaj materyali içerisinde son olarak MAP1 ve MAP2 uygulamalarına ek ambalaj içerisineyerleştirilen etileni emici özelliği bulunan özel pedler (ethylene sached) uygulamalarına tabitutulmuşlardır. . Muhafaza süresince 25 gün aralıkla bazı meyve özellikleri incelenmiş, MAPambalajlar içerisindeki O2, CO2 ve içsel etilen sentezi ölçülmüştür. Bulgularımıza göre; farklıMAP koşullarında meyvelerin yaşlanmalarının kontrol meyvelere göre geciktirildiği sonucunavarılmıştır. İncelenen kalite parametreleri bakımından uygulamalar bazında en iyi sonuçiçerisine etilen pedi konulan özel geçirimli LDPE (polipropilen + ethylvinilin) torbalariçerisinde muhafaza edilen meyvelerde saptanmıştır. Sonuç olarak; Bayramiç Beyazı nektarinmeyveleri 0oC sıcaklık ve %90-95 oransal nem koşullarında açıkta 25-30 gün depolanırkenMAP2 uygulaması ile depolama süresini 50-60 güne uzatmak mümkün olmuştur.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriBayramiç Beyazı Nektarin Çeşidinde Farklı Uygulamaların Depolama ve Pazarlama Kalitesine EtkileriArticle424658380089