Kahraman, Kemal AbdurrahimDardeniz, Alper2025-01-272025-01-2720191300-3496https://doi.org/10.16882/derim.2019.473148https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/368276https://hdl.handle.net/20.500.12428/14821Bu araştırmada, kivide (Actinidia deliciosa cv. Hayward) meyve kalitesini artırmak amacıyla farklı tozlamauygulamaları yapılmış ve Yalova İli koşullarında iki yıl boyunca yürütülmüştür. Araştırmada, açıkta tozlanmakontrol olarak kabul edilerek, ilave tozlama uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Kontrol dışındaki uygulamalar; açıktatozlanma + elle tozlama (AT+ET), açıkta tozlanma + suni tozlama (AT+ST), arı tülüyle kapalı alanda bal arısıylatozlama (AKABAT), arı tülüyle kapalı alanda bombus arısıyla tozlamadır (AKABOAT). Araştırma sonucunda;açıkta serbest tozlanmaya ilave tozlama uygulamalarının meyve kalitesine etkileri önemli bulunmuş, arı tülü ilekapalı alanda bombus arısıyla tozlama (AKABOAT) uygulamasının meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu vetohum sayısı bakımlarından en iyi sonucu verdiği tespit edilmiştir. Verim bakımından da açıkta tozlanma + sunitozlama (AT+ST) ve arı tülü ile kapalı alanda bombus arısıyla tozlama (AKABOAT) uygulamaları daha üstünbulunmuştur.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriKivide (Actinidia deliciosa cv. Hayward) farklı tozlama uygulamalarının meyve verim ve kalitesine etkilerinin belirlenmesiArticle36210811710.16882/derim.2019.473148368276