Kuzucu, F. CemKaynaş, Kenan2025-01-272025-01-2720041300-89432791-6375https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/44996https://hdl.handle.net/20.500.12428/18641Bu çalışma ile bölgede yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan Trabzon hurması meyvelerinde yüksek kalitede hasat ve yeme olumunun sağlanması amacıyla, farklı olgunluk aşamalarında kimyasal yapılarındaki değişim saptanmıştır. Bu amaçla, yörede üreticilerin yaygın olarak hasada başladığı Kasım ayının üçüncü haftası esas alınmış, bu tarihten önceki ve sonraki dönemlerde yedi günlük aralarla yapılan hasatlarla meyve eti sertliği (MES), suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), askorbik asit, tanen, pektin ve toplam şeker içeriği gibi özelliklerdeki değişimler incelenmiştir. Bulgularımıza göre, MES ve pektin içerikleri yönünden 3. ve 4. hasat dönemlerinde alınan meyvelerin depolama ve pazarlama aşamasında en uygun sonucu verebileceği saptanırken, SÇKM oranı ve toplam şeker içeriği hasat dönemlerinde birbirlerine çok yalan ve tüketim için yeterli seviyede bulunmuş ancak meyvedeki yüksek tanen düzeyinin bu durumu gölgelediği tespit edilmiştir. Aşırı olgunluk döneminde hasat edilen meyvelerde ise tanen miktarındaki değişimin yeme olumuna olumlu etkisi olacağı ancak meyvelerdeki aşırı yumuşama ve askorbik asit değerinde önemli azalmalar olacağı dolayısıyla beslenme yönünden olumsuz etkileneceği sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak Çanakkale yöresinde bu çalışmada incelenen Trabzon hurması meyvelerin 3. hasat döneminden sonraki periyotlarda hasat edilmesiyle, en yüksek kalitede pazara sunulmasının mümkün olduğu, ancak yeme olumunda yüksek kalitenin elde edilmesi için mutlaka tanenden kaynaklanan burukluğun giderilmesine yönelik uygulamalar yapılması gerektiği kanısına varılmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriGıda Bilimi ve TeknolojisiBitki BilimleriFarklı zamanlarda hasat edilen Trabzon hurması (Diospyros kaki L) meyvelerinin fizyolojik ve kimyasal yapılarında meydana gelen değişmelerArticle331-2172544996