Güroy, DeryaDeveciler, EmrahGüroy, Kut BetülTekinay, Ahmet Adem2025-01-272025-01-2720061300-01281303-6181https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/55869https://hdl.handle.net/20.500.12428/1888683 günlük bir besleme denemesinde, yem üretim tekniğinin ve yemleme sıklığının Avrupa deniz levreğinde büyüme, yem tüketimi ve nutrient kullanımı üzerine olan etkileri çalışılmıştır. 3600 adet Avrupa deniz levreği (170 ± 2,6 g) 2 x 2 deney planına göre [2 yem üretim tekniği: Pelet yem (P), ekstrude yem (E); 2 yemleme sıklığı: iki kez (2), üç kez (3)] deneme kafeslerine (yaklaşık 5800 l) rasgele dağıtılmıştır. Yemleme sıklığı göz önüne alınmadığında, P3 grubu, ekstrude yemle beslenen gruplara göre daha fazla yem tüketmiştir (P < 0,05). Balıkların son ağırlıkları ve spesifik büyüme oranları açısından, tüm grupların büyüme oranları arasında istatistiki bir farklılık olmasa da son ağırlıklarında bir artış eğilimi belirlenmiştir (E3 > E2 > P3 > P2). E2 ve E3 gruplarının yem değerlendirmesi (YD) P2 ve P3 gruplarına göre daha yüksek bulunmuştur (P < 0,05). Bütün deneme gruplarında, hepatosomatik indeks, iç organ yağ oranı ve et verimi parametreleri arasında ve karkas-et bileşenleri (protein, yağ ve kül) oranları arasında önemli bir farklılık görülmemiştir (P > 0,05). Sonuçlara göre, levrek balıklarını pelet veya ekstrude yemle iki veya üç öğün beslemenin büyüme oranını etkilemediği, ancak, öğün sayısına bağlı kalınmaksızın ekstrude yemin, levreklerin yem değerlendirme oranını iyileştirdiği belirlenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyolojiBalıkçılıkInfluence of feeding frequency on feed intake, growth performance and nutrient utilization in European sea bass (Dicentrarchus labrax) fed pelleted of extruded dietsArticle30217117755869