Akçaman, NeslihanTaş, İsmailCoşkun, Yalçın2025-01-272025-01-2720172148-3647https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/294052https://hdl.handle.net/20.500.12428/18633Araştırma, 8 adet sakız fasulyesi (125-1, 1-1, 40-1, 57-1, 62-4, 94, 98, 114) hattında, SAR değeri 3’denküçük olacak şekilde farklı tuz kaynaklarından (NaCO3, MgCl2, CaCl2), farklı seviyelerde sulama suyu elektrikseliletkenlik (ECi) değerlerine (0, 4, 8, 12, 16, 20, 30, 40 dS m-1) sahip sulama sularının çimlenme üzerine etkilerinibelirlemek amacıyla laboratuvar koşullarında yürütülmüştür. Yapılan varyans analizleri sonucuna göre, sakızfasulyesi tohumlarının çimlenme hızı ve çimlenme gücü üzerine sulama suyu tuzluluğunun istatistiki açıdanönemli (p< 0.05) etkileri olduğu belirlenmiştir. Sulama suyu tuzluluğu arttıkça çimlenme hızı ve çimlenme gücüazalma göstermiştir. Çimlenme hızı dikkate alındığında 8 dS m-1’lik uygulama seviyesinde, Dünya TohumcularBirliği tarafından önerilen oranda (%80) çimlenme meydana gelmektedir. Çimlenme gücünde ise 12 dS m-1uygulamasından itibaren etkilenmenin olduğu belirlenmiştir. Genotipler de ise çimlenme hızı ve çimlenme gücüaçısından genel olarak birbirine yakın oranlar belirlenirken en düşük oranlar 1 ve 2 nolu genotiplerdebelirlenmiştir. Çalışma kapsamında, artan sulama suyu tuzluluk seviyesine bağlı olarak incelenen tümparametrelerde etkilenme belirlenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessSu KaynaklarıZiraat MühendisliğiZiraatToprak BilimiFarklı Sulama Suyu Tuzluluk Seviyelerinin Sakız Fasulyesi (Cyamopsis tetraganoloba)’nin Çimlenmesi Üzerine EtkileriArticle42130137294052