Tayyar, ŞemunGül, M.Kemal2025-01-272025-01-2720071018-9424https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/72812https://hdl.handle.net/20.500.12428/17848Özet: Ülkemizin ihtiyaç duyduğu bitkisel yağ açığının kapatılması ile yüksek yağ ve protein veriminden dolayı önemli bir endüstri bitkisi olan soya fasulyesinin ana ürün olarak Biga şartlarındaki verim ve verim öğeleri iki yıllık yetiştirme periyodunda incelenmiştir. Tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülen denemede materyal olarak 10 genotip kullanılmıştır. İki yıllık birleştirilmiş varyans analizi sonuçlarına göre genotiplerin verimlerinin 189.0-330.2 kg/da, bitki boylarının 50.5-75.0 cm, ilk bakla yüksekliklerinin 13.1-20.6 cm ve bitkide bakla sayılarının ise 17.9-27.9 adet arasında değiştiği ve ele alınan karakterler bakımından genotipler arasındaki farklılıkların istatistiksel olarak önemli olduğu saptanmıştır. Korelasyon analizleri neticesinde verim ile bitki boyu arasında (r = 0.30**), bitki boyu ile ilk bakla yüksekliği (r = 0.63***) ve bitkide bakla sayısı (r = 0.38**) arasında pozitif ve önemli korelasyonların olduğu bulunmuştur. Dekara en yüksek verim Türksoy çeşidinden alınmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessZiraat MühendisliğiBitki BilimleriBazı soya fasulyesi (Glycine max (L.) Merr.) genotiplerinin ana ürün olarak biga şartlarındaki performanslarıArticle172555972812