Temiz, AyhanBağcı, UfukToğay, Sine Özmen2025-01-272025-01-2720111300-30701309-6273https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/112596https://hdl.handle.net/20.500.12428/18453Bu çalışmada, Ankara’daki yerel pazarlardan toplanan bazı yapraklı sebzelerin mikrobiyel kontaminasyon düzeyleri belirlenmiştir. Çeşitli yüzey dekontaminasyon işlemlerinin bu sebzeler üzerindeki etkileri de ayrıca incelenmiştir. Ortalama toplam mezofilik aerobik bakteri (MB) ve toplam koliform (TC) sayıları sırasıyla 6.20 - 7.14 log kob/g ve 3.39 - 4.91 log EMS/g düzeyinde bulunmuştur. İncelenen 16 örneğin 13’ünde Escherichia coli tespit edilmiştir. Çeşme suyuna daldırma işlemi, sebzelerdeki mikrobiyel popülasyonun azaltılmasında etkili bulunmamıştır. MB ve TC sayılarındaki azalma açısından klor (200 mg/L) ve asetik asit (% 0.25, v/v) ile yıkama işlemleri arasında istatistiksel olarak önemli bir fark bulunmamıştır. MB ve TC sayılarındaki en fazla azalma, birbirini takip eden asetik asit ve klor uygulamasıyla elde edilmiştir. Bu sonuçlara göre de asetik asitin gıda işletmelerinde ve ev düzeyinde yapraklı sebzelerin yüzey dekontaminasyon uygulamalarında klora alternatif olabileceği ortaya çıkmıştır. Mikrobiyel dekontaminasyon düzeyi farklı sanitizerlerin ardışık uygulamaları ile arttırılabilecektir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyolojiMikrobiyolojiÇevre BilimleriGıda Bilimi ve TeknolojisiEfficacy of different decontamination treatments on microbial population of leafy vegetablesArticle361915112596