Kuzucu, F. CemSakaldaş, Mustafa2025-01-272025-01-2720081300-6819https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/79601https://hdl.handle.net/20.500.12428/20133Bu çalışmada; Çanakkale yöresinde yetiştirilen \"Eşme\" ayvasında \"Cydonia oblonga cv Eşme? farklı hasat zamanları ve farklı ambalaj tipleri ile 6 ay süreyle depolanmaları sonucu bazı meyve kalitesi özelliklerindeki farklılıklar incelenmiştir. Bu amaçla Çanakkale Kepez yöresinden hasat edilen meyveler; tahta kasa, karton kasa+viyol, polistren tabak+streç film ve polietilen torba ambalaj materyalleri ile ambalajlanarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi soğuk hava depolarında, 0.5 C° ± 0.5 C° sıcaklık ve %85-90 nem ortamında 6 ay süre ile depolanmışlardır. Depolama süreci sonunda; ağırlık kaybı, suda çözünür kuru madde oranı, titre edilebilir toplam asitlik miktarı ve meyve eti sertliği tespit edilmiş ayrıca meyve eti kahverengileşmesi oranı gözlemsel olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; 6 aylık depolama sonucunda meyve kalitesini en yüksek oranda koruyan meyvelerin polistren tabak+streç film şeklinde ambalajlanan meyveler olmuştur. Ayrıca depolama süresi sonunda meyve eti kahverengileşmesinin en az görüldüğü meyvelerin de yine bu meyveler olduğu belirlenmiştir. Aynı özellikler açısından 2. hasat zamanının en uygun hasat zamanı olduğu görülmüştür.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriZiraat MühendisliğiBitki BilimleriThe effects of different harvest times and packaging types on fruit quality of Cydonia oblongo cv."Eşme"Article123333979601