Delice, A.Ekinci, N.Özdüven, F. F.Gür, E.2025-01-272025-01-2720121302-70502146-5894https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/136934https://hdl.handle.net/20.500.12428/19268Çalışma, Lapseki yöresinde son yıllarda önemi gittikçe artan 0900 Ziraat kiraz çeşidinin kalite özeli iki eri ve kaliteyi etkileyen ekolojikfaktörleri belirlemek amacıyla 2004-2005 yılları arasında yürütülmüştür. Bu amaçla ilçenin değişik köylerinde dört ayrı üretici bahçesi belirlenmiş, belirlenen bahçelerde vegetasyon dönemi boyunca hava sıcaklıkları ve oransal nem değerleri ölçülmüştür. Ayrıca çiçek gözlerinin kabarması, gözlerin patlaması, çiçeklerin açılması, meyve bağlama ve hasat safhalarının başlangıçları tarih olarak belirlenmiştir. Araştırmada meyvelerde meyve çapı, boyu, ağırlığı, et sertliği, suda çözünebilir kuru madde oranı ve titre edilebilirasitlik ölçümleri yapılmıştır. Yapılan analizlerde vegetasyon dönemi ortalama sıcaklıklarının suda çözünebilir kuru madde oranı üzerine pozitif yönde etkili olduğu belirlenmiştir. 2004-2005yıllarında çiçeklenme döneminde meydana gelen düşük sıcaklıkların bir miktarçiçektezararyapmasının oluşturduğu seyreltme etkisinin meyvelerde ağırlık artışlarına neden olduğu gözlenmiştir. Çalışmanın her iki yılında da meyve ağırlığı ilesuda çözünebilir kuru madde oranı arasında yüksek düzeyde pozitif ilişki bulunmuştur.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessKimyaUygulamalıBitki BilimleriLapseki’de yetiştirilen 0900 Ziraat kiraz çeşidinin kalite özellikleri ve ekolojik faktörlerArticle932734136934