Gökbayrak, ZelihaEngin, HakanDardeniz, AlperŞeker, MuratBaştaş, Bülent2025-01-272025-01-2720121308-75761308-7584https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/133541https://hdl.handle.net/20.500.12428/17976‘Hayward’ (Actinidia deliciosa A. Chev C.F.Liang and A.R.Ferguson) yüksek verimi ve kalitesi için tercih edilen bir kivi çeşididir. Ancak, anormal şekilli (yassı veya yelpaze) meyve oluşturma eğilimi pazarlanabilir değerinin düşmesine ve dolayısıyla düşük gelire neden olmaktadır. Bu araştırma, anormal şekilli meyve oluşumunu en aza indirmek için budamanın bir strateji olarak kullanılıp kullanılamayacağını belirlemek amacıyla planlanmıştır. Kepez, Çanakkale yakınlarında bulunan bir ticari kivi bağında iki vegetasyon döneminde üç farklı düzeyde (4, 8, and 16 göz/dal) kış budamasının uygulanmasıyla yürütülmüştür. Hasatta normal ve anormal şekilli meyveler omca başına sayılmış olup, verim ve kalite analizleri yapılmıştır. Sonuçlar, budamanın ‘Hayward’ kivi çeşidinde anormal meyve oluşumu ve verim özellikleri üzerine istatistiksel olarak önemli düzeyde etkiye sahip olmadığını ortaya koymuştur.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyolojiBahçe BitkileriZiraat MühendisliğiBitki BilimleriCan pruning be utilized to minimize aberrant fruit formation in kiwifruit?Article222113116133541