Alatürk, FıratGökkuş, AhmetEroğuz, MehmetAcet, HalilcanBirer, SelçukTuna, İsmail HakkıÇil, Kerim2025-01-272025-01-2720182147-83842564-6826https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/326167https://hdl.handle.net/20.500.12428/17880Bu araştırma yulafta tane verimi azaltılmadan ot üretiminin mümkün olabilirliğini ortaya koymakamacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Bunun için bitkiler farklı yüksekliklere ulaştıklarında (20, 30, 40 cm)değişik sayılarda (0, 1, 2, 3, 4 biçim) biçilmiştir. Her biçimde 5 cm anız bırakılmıştır. Araştırma 2016-2017yetiştirme döneminde ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dardanos Yerleşkesi deneme alanında yürütülmüştür. Denemetesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışmada tohum ve ot verimi ile otunham protein, ham kül, NDF ve ADF oranları incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, biçim sayısı veyüksekliğindeki artışına bağlı olarak yeşil ve kuru ot verimleri önemli oranda (%150-200) artmıştır. Tohumverimi ise kontrol parseline göre %15-40 arasında azalmıştır. Fakat yapılan ekonomik değerlendirmede otverimindeki artışın tohum verimindeki azalışı tolere ettiği ve yapılan ikili (ot+tohum) uygulamaların, tekli(tohum) üretim sistemlerine göre %1-18 oranında daha fazla gelir elde edildiği tespit edilmiştir. Araştırmadayapılan uygulamaların otun besin maddesi kapsamına (ham protein, ham kül, NDF ve ADF) etkisi istatistikiolarak önemsiz olmuştur. Bu sonuçlar mevcut uygulama şekliyle ikili üretimin (tohum ve ot) iyi bir seçenekolabileceğini göstermiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessZiraat MühendisliğiBiçim Yüksekliği ve Sayısının Yulafın Tohum ve Ot Verimine EtkileriArticle6Özel sayı261268326167