Tepeli, Seda ÖzdikmenliZorba, Nükhet Nilüfer2025-01-272025-01-2720142148-127Xhttps://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/188424https://hdl.handle.net/20.500.12428/20444Staphylococcus aureus kaynaklı hastalıklar gelişen teknolojiye rağmen dünyada oldukça yaygın görülmektedir. S.aureus, gıda kaynaklı intoksikasyonlara neden olması yanı sıra neden olduğu hastane enfeksiyonları ve özellikle antibiyotik dirençli suşları nedeniyle önemli bir patojendir. Günümüzde tüm dünyada mikroorganizmaların kontrolünde doğal ürünlerin kullanımı giderek önem kazanmaktadır. Uçucu yağlar söz konusu doğal antimikrobiyel maddelere bir örnektir. Bitkilerden, özellikle baharatlardan, elde edilen uçucu yağlar çok sayıda kimyasal bileşenden oluşan ve uçucu özelliğe sahip yağlardır. Bu derlemede, uçucu yağlar ve etki mekanizmaları hakkında genel bilgi verilerek uçucu yağların S.aureusun kontrolünde kullanılması ile ilgili yapılan in vitro çalışmalara ve gıdalardaki uygulamalarına yönelik bilgiler değerlendirilmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyoteknoloji ve Uygulamalı MikrobiyolojiUçucu Yağların Staphylococcus aureus Üzerine EtkisiArticle25228235188424